Για το νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια το οποίο θα φέρει αλλαγές στο σύστημα διοίκησης, στα προγράμματα σπουδών και στη λειτουργία τους μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων κλείσιμο τμημάτων που είναι ολιγομελή και ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, πράξη που θα οδηγούσε στη διάλυση των φοιτητικών παρατάξεων.

Ads

Επίσης, όπως είπε η υπουργός, ο νόμος πλαίσιο θα περιλαμβάνει ρύθμιση και για μεγαλύτερη απελευθέρωση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς.

Για το κλείσιμο τμημάτων που θα είναι ολιγομελή, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και ήδη το ζήτημα των τμημάτων, είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη κ. Κεραμέως τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων.

Σχετικά με την ασφάλεια των πανεπιστημίων, επέμεινε στην απόφασή της παρά την καθολική αντίδραση φορέων και πανεπιστημιακών και τόνισε ότι η ελεγχόμενη είσοδος που θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραβατικότητα και πως δεν σημαίνει ότι τα Πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα τους στην κοινωνία. Για την ειδική ομάδα προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τόνισε ότι στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την συστηματική παραβατικότητα που εντοπίζεται σε ορισμένα πανεπιστήμια για να σταματήσουν πράξεις βίας και ανομίας.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Για «κυνική παραδοχή Κεραμέως για λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών».

Ads