Με μοναδικό κριτήριο την αξία της κύριας κατοικίας, που ορίζεται στις 140.000 ευρώ, θα εξαιρείται μέχρι το τέλος του 2017 η μεταβίβαση σε funds ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων που δόθηκαν με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Οφέλη θα έχουν τα νοικουριά και από την πώληση ενήμερων, μαζί με τα κόκκινα δάνεια, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

Μέχρι το τέλος του 2017 θα απαγορεύεται πώληση σε funds όλων των δανείων που έχουν δοθεί με υποθήκη την μια και μοναδική στέγη του δανειολήπτη αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ουσιαστικά ανοίγει «ομπρέλα» προστασίας για το περίπου 90% των νοικοκυριών που πήραν δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα δάνεια ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για ένα μοντέλο Κύπρου, με δυνατότητα πώλησης σε ξένα Funds, σημειώνοντας αναφέροντας τα οφέλη που θα προκύψουν μεσα από αυτό το νέου τύπου εμπόριο δανείων. 

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ορίστηκε ήδη τριμερής επιτροπή που θα περνά απο κόσκινο τους φακέλους αδειοδότησης των εταιρειών και θα ελέγχει την τήρηση των αυστηρών προϋποθέσεων που βάζει ο νόμος.

Ads

Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά πιλότος φαίνεται πως θα είναι το μοντέλο που επιχειρούν να προωθήσουν από κοινού Alpha Bank και Eurobank με τη συνδρομή της KKR και αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μοντέλο, που απαντά στην ανάγκη σύμπραξης μεταξύ τραπεζών όταν υπάρχει κοινή έκθεση αλλά και λόγος για νέα χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων. Εγχείρημα, που εάν ευοδωθεί, η KKR δεν θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά επί της ουσίας την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων με βάση συγκεκριμένο σχέδιο.