Έτοιμο προς ενεργοποίηση φέρεται να είναι το σενάριο lockdown πιθανώς δύο εβδομάδων στην Αττική, με φόντο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο.

Ads

Όλα τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας τίθενται υπό εξέταση κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φαίνεται πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έχει γίνει συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής για το lockdown.

“Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητά του. Να υπενθυμίσω ότι τα χαρακτηριστικά του πρώτου κύματος ήταν πολύ πιο ραγδαία εξάπλωση, και το τόνισα και τώρα, ότι το πρώτο κύμα ήρθε με μία ραγδαία εξάπλωση όπου όλες τις χώρες, όχι μόνο εμάς, μας έπιασε, να το πω έτσι, με μία εξάπλωση την οποία δεν την περιμέναμε. Είδαμε την Ιταλία ξαφνικά να γεμίζει τα Νοσοκομεία της, να γεμίζουν νεκρούς. Οπότε, το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είναι τα βασικά σενάρια για την Αττική, το ολικό lockdown ή το μοντέλο Μαδρίτης, με περιορισμούς δηλαδή ανά περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΟΔΥ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζουν μία εφαρμογή για τα κινητά, χάρη στην οποία κάθε πολίτης θα γνωρίζει ακριβώς τα μέτρα της περιοχής του, εισάγοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα. Αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός «μοντέλου Μαδρίτης» στην Αττική, όπου ενδέχεται οι περιορισμοί να είναι διαφορετικοί ανά δήμο.