Με περιορισμό προσλήψεων στην Παιδεία και μείωση δαπανών σε Υγεία, ΔΕΚΟ και υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών σκοπεύει η κυβέρνηση να συμπληρώσει το ποσό που έλειπε από τα 11,5 δις που ζητούνται για την επόμενη διετία.

Ads

 
Σύμφωνα με το «Έθνος» το σχέδιο για την εξοικονόμηση 11,5 δις βρίσκεται σε τελικό στάδιο, καθώς βρέθηκαν οι τομείς από όπου μπορούν να συγκεντρωθούν τα 3.5 δις που έλειπαν από τον συνολικό λογαριασμό που έχει ζητηθεί από τρόικα.
 
Η ίδια πηγή αναφέρει πως τα 3.5 δις εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταφορών αλλά και από τις ΔΕΚΟ για να κλείσει το τελικό πακέτο.
 
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Έθνος, η κυβέρνηση προωθεί αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό των προσλήψεων.
 
Για τους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ προβλέπεται νέα μείωση αποδοχών με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο προβλέπει την περικοπή των επιδομάτων και των πρόσθετων αμοιβών.
 
Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Έθνος», η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει λουκέτο σε δημοτικές επιχειρήσεις, πολιτιστικά κέντρα, ενώ το σχέδιο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει μείωση επιχορηγήσεων και περικοπή αποδοχών σε συμβούλους.
 
Στον τομέα της Υγείας προωθείται η συγχώνευση νοσοκομείων για να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος και η ευρεία επέκταση των γενόσημων φαρμάκων στον τομέα της υγείας.
 
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη και το κλείσιμο των 59 ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
 
Τα παραπάνω μέτρα προστίθενται στις περικοπές των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22.67%, καθιέρωση πλαφόν στις συντάξεις στο ύψος των 2.400 ευρώ, κατάργηση δέσμης κοινωνικών επιδομάτων με στόχο εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, περιορισμό λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, μείωση ενοικίων των μισθωμένων από το Δημόσιο ακινήτων και μετεγκατάσταση υπουργείων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρει το Έθνος το οικονομικό επιτελείο πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κοστολόγηση των μέτρων στις αρχές της εβδομάδας, πριν από τη προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σημειώνεται πως χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
 
Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες συζητήθηκαν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ.
 
Ειδικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς και η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως κανονίστηκε για μετά τον Αύγουστο. 

Ads