Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και του πανευρωπαϊκού σοκ, κυβέρνηση και πιστωτές επιχειρούν να κλείσουν οριστικά σήμερα τον «έντιμο συμβιβασμό» των 2 + 10 δις ευρώ.

Ads

Οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο συνεχίζονταν ως αργά χθες το βράδυ στο Χίλτον με μοναδικό πλέον, κατά τις πληροφορίες, ανοιχτό θέμα την τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.

Στόχος παραμένει πάντοτε να συνεδριάσει σήμερα – ή το αργότερο αύριο – το EuroWorkingGroup για να εγκρίνει την αποδέσμευση της δόσης των 2 δις και των 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει να έρθει το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα έως την Τετάρτη στη Βουλή και να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας, ενδεχομένως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

«Θα κλείσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τον μαραθώνιο γύρο των διαπραγματεύσεων της παρασκευής, ενώ χθες πηγή που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις δήλωνε ότι είναι εφικτή η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, με τηλεδιάσκεψη, ακόμη και σήμερα το μεσημέρι.

Ads

Οι πλειστηριασμοί

Το θέμα που βρισκόταν έως αργά χθες το βράδυ ανοιχτό στο τραπέζι ήταν εκείνο των πλειστηριασμών και, κυρίως πλέον, της διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, το «κλειδί» που έμενε να καθοριστεί ήταν ο συντελεστής για το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, ο οποίος θα καθορίσει και το τελικό εισοδηματικό κριτήριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο που δίνει τον συντελεστή στο 1,7 και διαμορφώνει το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο περίπου στα 30.000 ευρώ με κλιμακωτή μείωση στα 25.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Το αντικειμενικό κριτήριο, κατά τις πληροφορίες, έχει κλείσει στα 180.000 ευρώ για άγαμο και προσαυξάνεται έως τις 250.000 – 260.000 ευρώ για οικογένεια με παιδί.

Το πιο δύσκολο σημείο, ωστόσο, είναι εκείνο των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Οι πιστωτές επιμένουν να υπάρξει εμπλοκή των ξένων distress funds στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια – δηλαδή, να υπάρξει ουσιαστικά διαδικασία πώλησής τους και μεταβίβασης ή εκκαθάρισης επιχειρήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αντίθετη σ’ αυτή την προοπτική, το πιθανότερο ωστόσο είναι πως εν τέλει θα υπάρξουν και εδώ υποχωρήσεις και συμβιβασμός.

Έκλεισαν οι 100 δόσεις

Ο συμβιβασμός έχει επιτευχθεί, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες στα έτερα θέματα – εκείνα των 100 δόσεων, των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, των γενόσημων φαρμάκων και των αλλαγών στη διοίκηση του ΤΧΣ.

Στις 100 δόσεις προκρίνεται η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος έως τον Ιούνιο και στη συνέχεια σταδιακή μείωση του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών στο οποίο χάνεται η ρύθμιση εάν δεν εξυπηρετούνται τρέχουσες οφειλές.

Στον ΦΠΑ της εκπαίδευσης οι πιστωτές φέρονται να αποδέχονται ως ισοδύναμο το πρόσθετο τέλος στα τυχερά παιχνίδια, ενώ στα γενόσημα φάρμακα θα υπάρξει κλιμακωτή μείωση των τιμών.