Η πολιτική διαχείριση μιας, ουσιαστικά κλεισμένης, συμφωνίας κρύβεται πίσω από την τελική φάση του πόκερ με τους δανειστές, με την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί τις ύστατες βελτιώσεις στους όρους του «έντιμου συμβιβασμού».

Ads

Αθήνα και Κομισιόν δεν επιβεβαίωσαν χθες το δημοσίευμα του Reuters με βάση το οποίο το προκαταρκτικό deal έχει ήδη κλείσει, τα μηνύματα και οι πληροφορίες ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από κοινοτικές πηγές, δείχνουν ότι τα βασικά ζητήματα έχουν κλειδώσει και επίκειται η οριστικοποίηση της επιστροφής του κουαρτέτου στην Ελλάδα – μια απόφαση, που είναι πιθανό να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Το αφορολόγητο και οι συντάξεις

Την εικόνα αυτή ενισχύουν πηγές από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες οριστικοποιήθηκε ότι στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου το βασικό ζήτημα θα είναι η Ελλάδα, ενώ και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι το δημοσιονομικό πακέτο έχει ήδη κλείσει στο 2% του ΑΕΠ.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, το πακέτο αυτό προβλέπει περικοπές των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ με επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης του 1% (1,8 δις ευρώ) του ΑΕΠ.

Κατά άλλες πληροφορίες, ωστόσο, ο χρόνος και ο τρόπος των περικοπών στις συντάξεις παραμένει ακόμη ανοιχτός, χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΔΝΤ για εφ΄άπαξ μειώσεις το 2019 και με πιθανότερο σενάριο να κατανεμηθούν σταδιακά οι μειώσεις σε διάστημα διετίας.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το 2018

Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν κλεισμένο και το θέμα της ΔΕΗ με συμφωνία για άμεση έναρξη και σταδιακή πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, ενώ στα εργασιακά η ελληνική πλευρά φαίνεται να κερδίζει τη μη αύξηση του ορίου των απολύσεων και τη μη επαναφορά του λοκ άουτ.

Αντιθέτως, η συμφωνία φαίνεται πως θα περιλαμβάνει κατάργηση της προέγκρισης στις ομαδικές απολύσεις και, πιθανότατα, πλειοψηφία 50+1 για την προκήρυξη απεργιών, ενώ ανοιχτή μένει η προοπτική επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Ενδεικτικές για το μίγμα της λύσης στα εργασιακά είναι και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος χθες τόνισε: «Έχουμε πει, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε ούτε στις ομαδικές απολύσεις βεβαίως και πολύ περισσότερο ούτε στο lock out, δηλαδή, στην ανταπεργία, τη δυνατότητα των εργοδοτών να απεργούν».

Πολιτικό «μασάζ» για τη ΔΕΗ

Με αυτά τα δεδομένα, το βάρος του κυβερνητικού επιτελείου πέφτει πλέον στην προετοιμασία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή – μια προετοιμασια, που ξεκίνησε με τις συναντήσεις Γιώργου Σταθάκη με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας για το θέμα της ΔΕΗ και αύριο θα έχει συνέχεια με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το θέμα των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ παραμένει από τα πλέον – πολιτικά και ιδεολογικά – ευαίσθητα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το εντατικό πολιτικό «μασάζ» και, κυρίως, το θετικό ισοζύγιο που διαφαίνεται στην συμφωνία για τα εργασιακά κάνει το κυβερνητικό επιτελείο αισιόδοξο ότι δεν θα δοκιμαστεί η συνοχή της πλειοψηφίας.

Το μήνυμα Σκουρλέτη

«Το κόμμα είναι απολύτως συμπαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ενδεικτικό είναι και το στίγμα που έδωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε μεν εκ νέου για μάχη συμφερόντων και για «στημένο» διαγωνισμό για τη ΔΕΗ, αλλά παράλληλα έστειλε και έμμεσο μήνυμα ότι θα συνταχθεί με τις συλλογικές αποφάσεις και θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

«Έχω γαλουχηθεί να σέβομαι τον δημοκρατικό διάλογο και τις συλλογικές αποφάσεις. Προηγείται η τελική συλλογική απόφαση -και πως αυτή θα διαμορφωθεί- για τη συμφωνία συνολικά, και για τη ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά ο νυν υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Ενέργειας…