Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας Ελλάδας – θεσμών που θα πέσει στο τραπέζι του Eurogroup της 24ης Μαΐου, συζητάται στο EuroWorking Group που συνεδριάζει σήμερα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες εκ Βρυξελλών να αναφέρουν ότι η αξιολόγηση αναμένεται να «κλειδώσει» απόψε.

Ads

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης βρίσκονται τα ζητήματα του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς και του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, στο EuroWorking Group, που ξεκίνησε στις 19:00 ώρα Ελλάδας, με τον Γιώργο Χουλιάρακη να εκπροσωπεί την χώρα μας, συζητά το «μείγμα» των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που αφορούν τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Επιπλέον, σε αυτό αναμένεται να «κλείσει» το πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το συνολικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης. Το 1,8 δισ. ευρώ αφορά σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, καφέ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα), οι οποίοι θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα.

Ακόμη, το EuroWorking Group απασχολούν δύο εκκρεμή ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης: τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ads

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις τελικές νομοθετικές αλλαγές για το θεσμικό πλαίσιο της πώλησής τους σε funds και εταιρίες διαχείρισης. Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει αφενός να οριστικοποιηθεί η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, αφετέρου να είναι όλα έτοιμα ώστε το Ταμείο να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο.

Εκτός των θεμάτων που πρόκειται να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση, στο επίκεντρο του EuroWorking Groupβρίσκεται και ο οδικός χάρτης για το χρέος, με μεγάλο πολιτικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, να είναι εκείνο του ρόλου του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα – ενός ρόλου, που θα εξαρτηθεί άμεσα από την τελική φόρμουλα που θα υιοθετηθεί για την ελάφρυνση.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που, παρά τα θετικά σήματα από το Eurogroup  της περασμένης Δευτέρας, δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς προσκρούει ακόμη στις αντίθετες πολιτικές ισορροπίες που καλούνται να τηρήσουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Λίγα λόγια για το κλίμα

Ενδεικτικό του κλίματος της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγσηης είναι δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι πιστωτές βρίσκονται ακόμη στην αρχή ενός δύσκολου πολιτικού ταξιδιού για να κλείσουν την τελική συμφωνία για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους. Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε έντονες αμφιβολίες στους Financial Times για το εάν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος στις 24 Μαΐου. Κατά τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χάνουν πλέον την υπομονή τους με αυτό που θεωρούν ως «σαμποτάζ» του ΔΝΤ τα εμπόδια που αυτό βάζει ενώ άλλοι ευρωπαίοι παράγοντες δεν αποκλείουν ακόμη και μια μικτή λύση για να υπάρξει υπέρβαση των αδιεξόδων.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που φτάνουν στην ελληνική κυβέρνηση και από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι αυτή η «μικτή λύση» θα μπορούσε ίσως να είναι μια… ημι-ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ στην πρώτη φάση του προγράμματος και έως ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος.
 
Εν ολίγοις, το σενάριο που συζητείται είναι να μην συμμετάσχει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το Ταμείο στη χρηματοδότηση, να στηρίξει «τεχνικά» την εφαρμογή της συμφωνίας και να ξεκαθαριστεί πλήρως ο ρόλος του όταν θα έχει  συμφωνηθεί πλήρως ο οδικός χάρτης και το μοντέλο ελάφρυνσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε δισέλιδο έγγραφό του, το οποίο αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, προτείνει ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου και της συζήτησης για την ελάφρυνση χρέους, την εξόφληση του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM.

 Ντάισελμπλουμ: Ελάχιστες «κόκκινες γραμμές» στην ελάφρυνση χρέους

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένει ότι ως το Eurogroup στις 24 Μαίου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.

Σε συνέντευξη του στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως «ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα». «Δεύτερον τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει. Σύμφωνα με πηγές αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι επεκτάσεις τόσο των λήξεων όσο και της περιόδου χάριτος των δανείων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.

«Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες ‘κόκκινες γραμμές, πολύ λίγα ‘δεν προχωρά’ (no-gos). Το μόνο ‘όχι’ είναι το ονομαστικό κούρεμα χρέους», σημείωσε.