Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά απο τα προβλήματα των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μακριά από τη φτωχομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ads

«Διατηρούν άθικτο το σύνολο των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων αλλά και των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας και στα αδιέξοδα για την εργατική τάξη και τον λαό μας», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «εξεδήλωσαν τη βαθύτατη πίστη στις πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Δήλωσαν πίστη στη μετατροπή του αστικού κράτους σε βραχίονα ακόμα μεγαλύτερης στήριξης των αναγκών του κεφαλαίου, στον νόμο και την τάξη για την αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων και των νεολαιΐστικων κινητοποιήσεων». «Πίστη στην ακόμα περαιτέρω εμβάθυνση των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας και των επικίνδυνων σχεδιασμών για την περιοχή μας», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαρακτήρισε «ανέκδοτο της ημέρας» την αναφορά της κυβέρνησης σε «δίκαιη και δυναμική ανάπτυξη για όλους», καθώς, όπως είπε, η αναφορά γίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον που οξύνονται οι αντιθέσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ. «Η κατακόρυφη μείωση της φορολογίας των καπιταλιστών έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των επιδοτήσεων που μέσα από διάφορα κανάλια λαμβάνουν απο τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τις ποικίλες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που έχουν όπως πχ οι εφοπλιστές», συνέχισε. Είπε επίσης οτι η προτεινόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συνοδευτεί από νέα επιβάρυνση των εργαζομένων από τη στιγμή που πρέπει να εκπληρώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ads

Αναφορικά με τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν τον οδοστρωτήρα που τσακίζει τους μισθούς και τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και οδηγεί στην καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. “

Τέλος, δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.