Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την «τραμπούκικη επίθεση» του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, ο οποίος εκτόξευσε απειλές κατά της Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους της Βουλής.

Ads

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά Λιάνας Κανέλλη για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα όμως το ΚΚΕ καταγγέλλει και τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία καταλογίζει ότι «κάλυψε» τη συμπεριφορά του βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αρνήθηκε η διάσκεψη των προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, «παραπέμποντάς το στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των προέδρων κατήγγειλαν το γεγονός και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. «Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της βουλής καλύπτει και εξωραΐζει την ΧΑ, η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό», κατέληξε το ΚΚΕ.

Ads

Μετά τα όσα συνέβησαν στους διαδρόμους της Βουλή, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, στη διάσκεψη των προέδρων, ζήτησαν να υπάρξει πολιτική καταγγελία. Ωστόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ σημείωσαν πως το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς η διάσκεψη των Προέδρων δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. «Πήρα θέση», είπε η πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως «η Διάσκεψη των Προέδρων δεν είναι δικαστήριο. Αν θέλει να κάνει μήνυση η Κανέλλη, δεν είναι κανένας από τους πρωταγωνιστές εδώ».

Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποχώρησε. «Αυτά που κάνεις είναι απαράδεκτα. Πρέπει να κάνουμε ψηφοφορία για πολιτική καταδίκη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. «Η συμπεριφορά σας είναι αντικοινοβουλευτική», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Αν θέλεις τιμώρησέ με», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και αποχώρησε.

Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα τη χυδαία αλλά και ανάρμοστη επίθεση στη Λιανά Κανελή. «Θεωρούμε απορίας άξιο ότι το προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δεν θέλησε να καταδικάσει η διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή. Το πρόσχημα για να παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας δεν πείθει», πρόσθεσε.

«Καταδικάζουμε την επίθεση και τις ωμές απειλές του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λαγού, κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους του κοινοβουλίου στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο αναφέρει πως «το λυπηρό και περισσότερο ανησυχητικό γεγονός το οποίο και καταγγέλλουμε είναι η προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην πάρει θέση τόσο η ίδια όσο και η Διάσκεψη και να μην καταδικάσουν την ωμή επίθεση του υπόδικου Χρυσαυγίτη Βουλευτή, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «η εμμονή της Προέδρου της Βουλής- παρά τις αντιδράσεις και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ , της ΝΔ και του Ποταμιού- να μην υπάρξει όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κατηγορηματική καταδίκη του περιστατικού, επιβεβαιώνει δυστυχώς την θέση μας για ιδιότυπη και άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, στάση της κα. Κωνσταντοπούλου». Τέλος, το ΠΑΣΟΚ καλεί για μια ακόμη φορά το ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προκλητικές απόψεις της κα. Κωνσταντοπούλου που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και αφήνουν στο απυρόβλητο τη δράση των Νεοναζί στο κοινοβούλιο»

Την απερίφραστη καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης.  «Τόσο η Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο ΣΥΡΙζΑ επιμείναμε ότι πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συμπεριφοράς του βουλευτή επιβάλλεται η διερεύνηση των συμβάντων μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε με τον δέοντα τρόπο να αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε και πρόσθεσε: «δεν προσφέρει στην αναγκαία δημοκρατική επαγρύπνηση μία προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος. Όλοι καταδικάζουμε και είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να θέσουν την Χρυσή Αυγή ως διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών».