Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα «MIKEL» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ το απόγευμα της Πέμπτης ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης και την «επιβολή στους εργαζόμενους απαράδεκτων ιδιωτικών συμφωνητικών».

Ads

Μέσω αυτών των ιδιωτικών συμφωνητικών, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, η διοίκηση της εταιρείας «υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό-ρήτρα  πολλών χιλιάδων ευρώ, δεσμευόμενοι πίστη και υπακοή στην εταιρία». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον 902.gr, το πρόστιμο ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από καταστήματα της εταιρείας στο κέντρο, στην Καλαμαριά, στην Παπαναστασίου, στη Χαριλάου και στην πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν η Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού του ΠΑΜΕ, το κλαδικό Συνδικάτο και οι σύλλογοι γυναικών Θεσσαλονίκης της ΟΓΕ. Ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην απάντησή της η εταιρεία « MIKEL» επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΠΑΜΕ. «Η συγκεκριμένη ρήτρα ισχύει και υπογράφεται κατά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Οι όροι αφορούν στη χρήση της τεχνογνωσίας με χρονικό περιορισμό ενός έτους. Ακόμα και σε περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι πήγαν να εργαστούν σε ανταγωνιστική επιχείρηση δεν κινηθήκαμε νομικά», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει:

Η εταιρεία λειτουργεί με το σύστημα του franchise και οι συνεργάτες της επενδύουν σε μία συγκεκριμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί έρμαιο στα χέρια οποιουδήποτε. Ως παράδειγμα αναφέρουμε περιπτώσεις, στις οποίες ανταγωνιστικές εταιρείες έστελναν εργαζόμενους για ένα μήνα, εκπαιδεύονταν και μετά επέστρεφαν στις εταιρείες προέλευσής τους».

Ads