Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σε αρκετές πόλεις τα καταστήματα έμειναν κλειστά, ενώ και οι αγρότες πήραν μέρος στις κατά τόπους διαδηλώσεις.

Ads

Στον Έβρο, υψηλά ήταν τα ποσοστά αποχής των υπαλλήλων στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και των πέντε δήμων. Για πρώτη φορά κλειστά έμειναν στο σύνολό τους τα καταστήματα, καθώς και οι επιχειρήσεις καφέ εστίασης σε ολόκληρο τον νομό. Συλλαλητήρια έγιναν σε κεντρικά σημεία σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο.

Παρέλυσε από το πρωί η Λάρισα, καθώς όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι συμμετείχαν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι συμμετέχοντες και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας -μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών-, δυναμική ήταν η παρουσία αγροτών, τόσο από το μπλόκο της Νίκαιας, όσο και από το μπλόκο των Τεμπών, ενώ έφτασαν και περίπου 20 τρακτέρ που με μαύρες σημαίες και συνεχή κορναρίσματα έδιναν τον τόνο. Στη γενική απεργία συμμετέχουν τα καφέ της πόλης, που παραμένουν κλειστά στο κέντρο, τα εμπορικά καταστήματα και τα περίπτερα.

Στη Λαμία, η αγορά της πόλης “νέκρωσε”, καθώς όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά με απόφαση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, ενώ κλειστές παραμένουν και οι βιοτεχνίες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος προχώρησε σε κατάληψη τόσο του Πλημμελειοδικείου, όσο και του Εφετείου.

Ads

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις. Η πρώτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί γιατροί, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι κ.ά. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου επικεφαλής είχαν τεθεί αγρότες από τη Δυτική Αχαΐα, οι οποίοι είχαν έλθει στην Πάτρα με τα αγροτικά μηχανήματά τους.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, με τη συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, ανέργων, συνταξιούχων κ.ά. Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Πάτρας πήραν μέρος και αγρότες με τα τρακτέρ τους και οδηγοί φορτηγών με τα οχήματά τους. Δικηγόροι της Πάτρας συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου ασφαλιστικού. Λόγω της 24ωρης απεργίας, σχεδόν όλα τα καταστήματα της πόλης παραμένουν κλειστά.

Στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε παμμεσσηνιακή απεργιακή κινητοποίηση υπαλλήλων, εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και ιδιοκτητών ταξί, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, έκαναν πορεία προς την κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου, όπου συναντήθηκαν με το κομβόι των τρακτέρ των μεσσήνιων αγροτών που είχε καταφθάσει από το μπλόκο του Ασπροχώματος, αλλά και με 10 φορτηγά που προηγουμένως περιόδευσαν κορναρίζοντας στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας. Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ξεχωριστά συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στη συνέχεια διαδήλωσαν, διερχόμενοι και από την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Τρίπολη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στο Εργατικό κέντρο Αρκαδίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το σύνολο των καταστημάτων έμεινε κλειστό, όπως μοίως και τα καφέ, ακόμα και τα περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και πορεία στο κέντρο της πόλης, με τρακτέρ να προπορεύονται.

Στη Σπάρτη περισσότερα από τετρακόσια τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στην πόλη συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο πάρκο του ΟΤΕ, όπου είχαν φτάσει και οι οδηγοί ταξί και φορτηγών, αλλά και οι υπόλοιποι απεργοί. Τα καταστήματα και τα καφέ έμειναν κλειστά, ενώ μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία.

Στην Κόρινθο, κλειστά είναι όλα τα καταστήματα, ενώ έγινε και μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Οι απεργοί κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα και ταξί στον Ισθμό στο μεγάλο μπλόκο των αγροτών.

Στο Άργος, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δερβενακίων, από το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων της Αργολίδας που έκαναν και πορεία στο κέντρο, ενώ και δεύτερη συγκέντρωση με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ. Κλειστά παραμένουν όλα τα καταστήματα και τα καφέ της πόλης.

Στα Ιωάννινα, χιλιάδες διαδηλωτές από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα, τρακτέρ φορτηγά ,ταξί και λεωφορεία μπλόκαραν το πρωί το κέντρο της πόλης, ενώ όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.

Στην Πρέβεζα, από τέσσερα διαφορετικά σημεία ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης μαζί με τα τρακτέρ.

Στην ‘Αρτα, έγινε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από συνδικαλιστικά σωματεία και φορείς στο κέντρο της πόλης. Η πορεία του πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών.

«Νεκρή» πόλη θύμισε ο Βόλος, αφού παρέλυσε κάθε παραγωγική διαδικασία εξαιτίας της πανεργατικής απεργίας. Στο λιμάνι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Βολιώτες από όλους τους τομείς παραγωγής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιομέτρων στις κεντρικές λεωφόρους, μέχρι και το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην πορεία συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες, αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών και το Πήλιο, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, έμποροι και άλλοι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες αλιείς είχαν αποκλείσει το λιμάνι με τα καϊκια τους, ενώ και όλα τα καταστήματα της πόλης έκλεισαν. Και το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία στο κέντρο του Βόλου.

* Πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο