Ιδιαιτέρως επιβαρημένη είναι η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού ο οποίος συνεχίζει για 26η ημέρα την απεργία πείνας διεκδικώντας εκπαιδευτική άδεια. Την Πέμπτη υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο. Πλήθος κινητοποιήσεων και καταλήψεων αλληλεγγύης. 

Ads

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο συνήγορός του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε πως παρά το λιποθυμικό επεισόδιο της Πέμπτης ο πελάτης του δεν διέκοψε την απεργία πείνας και πως είναι αμετάθετος στη θέση του. Ζήτησε επιπλέον άμεση λύση, καθώς η ζωή του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.Φήμες κυκλοφόρησαν που ήθελαν τον Νίκο Ρωμανό στην εντατική, διαψεύστηκαν ωστόσο από τον πατέρα του.

Προσαγωγές μετά τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, 41 άτομα που συμμετείχαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης προσήχθησαν από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ, όταν προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα. Νωρίς το απόγευμα και αφού υποβλήθηκαν στη διαδικασία της εξακρίβωσης των στοιχείων, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ads

H κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί από την «Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας».
 
Κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο
 
Την ίδια ώρα, ένταση προκλήθηκε και στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Γ. Γεννηματάς», όταν αντιπροσωπεία των εργαζομένων του νοσοκομείου προσπάθησε να επιδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στον 3ο όροφο, όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός και εμποδίστηκε από αστυνομικούς. Τελικά, το ψήφισμα επιδόθηκε στην προϊσταμένη της πτέρυγας, η οποία και ανέλαβε να το επιδώσει στον Ρωμανό.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παρεμβαίνει στην πολιτική επιλογή απεργίας πείνας και στο έργο του προσωπικού του νοσοκομείου» διαμηνύει το Σωματείο Εργαζομένων. Καταγγέλλει ακόμη ότι εντείνεται η αστυνομοκρατία στο Γ. Γεννηματάς και πως «δεκάδες αστυνομικοί – ένστολοι και με πολιτικά – έχουν κυριολεκτικά κάνει κατάληψη του χώρου δημιουργώντας μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα στους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους επισκέπτες».
 
Οι εργαζόμενοι συντάσσονται με «το κίνημα αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει σ’ όλη τη χώρα» και ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας για το δικαίωμα στη μόρφωση.
 
Βροντερό παρών αλληλεγγύης έξω από το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έδωσαν διαδηλωτές το απόγευμα. Έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας, με παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ κάθετα στην οδό Μεσογείων, στο ύψος του νοσοκομείου Σωτηρία.
 

Κύμα αλληλεγγύης
 
Την ίδια ώρα, το κύμα αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό ενισχύεται. Από το βράδυ της Πέμπτης, υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων αλλά και πανεπιστημιακά κτίρια όπως: το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ, το ΤΕΙ Αθήνας, το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, το Παράρτημα στην Πάτρα, η Ιατρική Σχολή στη Λάρισα και το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Επιπλέον υπό κατάληψη βρίσκονται από την Πέμπτη τα δημαρχεία της Αγίας Παρασκευής, του Ηρακλείου Κρήτης, του Ρεθύμνου, της Κομοτηνής και της Μυτιλήνης, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στα Χανιά. Τέλος αλληλέγγυοι έχουν καταλάβει και το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» στην πλ. Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Νίκο Ρωμανό, ομάδα αλληλέγγυων κατέλαβε την Παρασκευή το κτίριο του δημαρχείου στο Βύρωνα, όπου ανάρτησε πανό και μοίρασε κείμενο που είχε δημοσιοποιήσει  ο ίδιος στις 3 Δεκεμβρίου.
 
Δηλώσεις συμπαράστασης δημοσιοποιούν ενώσεις γιατρών και σωματεία εργαζομένων, μεταξύ αυτών και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Διαδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη τη χώρα αύριο, ημέρα αντίστασης και μνήμης, 6 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα. Την επέτειο φορτίζει η εκδικητική απόρριψη του αιτήματος του επί 26 ημέρες απεργού πείνας Ν. Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες. Σε μαζική συμμετοχή στα εκδηλώσεις μνήμης καλεί και ο πατέρας του Νίκου Ρωμάνου.

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: