Έξω από την είσοδο του πολυκαταστήματος ΙΚΕΑ, στη Λεωφόρο Κηφισού, έχουν συγκεντρωθεί οι υπάλληλοί του, στο πλαίσιο στάσης εργασίας έως τη λήξη της λειτουργίας που κήρυξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς τους, αλλά και την κατάργηση των επιδομάτων γάμου.
 

Ads

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, σε 24ωρη απεργία μετά την απόφαση της ιδιοκτησίας να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 11% στους μισθούς τους καθώς και στην κατάργηση των επιδομάτων γάμου και ταμείων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν νέες, ατομικές συμβάσεις.
 
Οι αντιδράσεις έχουν επεκταθεί και στο διαδίκτυο. Στο twitter δημιουργήθηκε το hashtag #ikea όπου διατυπώνονται εκατοντάδες μηνύματα διαμαρτυρίας. Αντίστοιχα η σελίδα της ΙΚΕΑ στο Facebook (https://www.facebook.com/ikeagreece) οι χρήστες της υπηρεσίας στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στους εργαζόμενους.
 
Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΙΚΕΑ, που εκπροσωπείται από την HOUSEMARKET AE του ομίλου FOURLIS, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα». Η εταιρεία υποστηρίζει ότι «η μια και μόνη αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, υιοθετούμε την καλύτερη και όχι τη χειρότερη λύση, προς όφελος των εργαζομένων».
 
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη στήριξή της «στον αγώνα του Σωματείου και των εργαζομένων, που αρνούνται να υπογράψουν τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις».
 
Η Ομοσπονδία σημειώνει επίσης, ότι οι μειώσεις δεν δικαιολογούνται με δεδομένο ότι «τα ΙΚΕΑ, όχι μόνο εξακολουθούν να επιδεικνύουν σταθερή και σημαντική κερδοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά διευρύνουν συνεχώς τις πωλήσεις τους και τα μερίδια της αγοράς στο χώρο τους».