Ένταση προκάλεσε στο «Δαφνί», στο «Δρομοκαΐτειο» και στο «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» η απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να εντάξει τους εργαζομένους σε καθεστώς κινητικότητας. Μάλιστα, ο διοικητής του «Δαφνίου» Όθωνας Χαραλαμπάκης, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ads

 
Ο Ο. Χαραλαμπάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ, ήταν σε διαδικασία αποχώρησης, καθώς για τη διοίκηση του νοσοκομείου έχει ήδη επιλεγεί από τον υπουργό Υγείας ο Παύλος Θεοδωράκης.

Οι εργαζόμενοι των ψυχιατρικών νοσοκομείων συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην πύλη του νοσοκομείου μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό, ενώ αργότερα αναμένεται να συνεδριάσουν, ώστε να λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.
 
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κατάλογοι με τα ονόματα των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Οι κλινικές των τριών νοσοκομείων θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία» και «Πολυκλινική», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί κλινική ενηλίκων και παιδοψυχιατρική μονάδα στο «Ασκληπιείο» Βούλας.

Ads

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Aναπηρία (ΕΣΑμεΑ) αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «αιφνίδια, απαράδεκτη και αδιανόητη» την απόφαση του υπουργού Υγείας για τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία.

«Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους σαν να είναι αντικείμενα! Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει και ζητά παρέμβαση του πρωθυπουργού, για ακύρωση της απόφασης. «Οι λογικές Μεσαίωνα δεν θα περάσουν», επισημαίνει ενημερώνοντας ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης τόσο σε εθνικό και όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας σε Π.Ι.Σ.: «Αυτό που απειλείται είναι η ποιότητα της ζωής μας»

«Υπάρχει η σκέψη της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας και η απόφαση να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Τίποτα δεν θα γίνει ερήμην των εργαζομένων – όλα θα γίνουν γρήγορα και με τη συμμετοχή τους», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, αναφερόμενη στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Η Ζ.Μακρή υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί και σχέδιο για τα ψυχιατρεία, καθώς επί της παρούσης δεν υπάρχει καν εισήγηση από πλευράς της», τη στιγμή που είναι αρμόδια υφυπουργός. «Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επεξεργαστώ το θέμα με συνεργάτες. Δευτέρα πρωί ξεκινά ο διάλογος. Ήδη έχουν ενημερωθεί και οι εργαζόμενοι», δήλωσε.