«Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του εγώ προσωπικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τα παίρνω» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης χθες, και το προσκλητήριό του λίγο απέχει πια από το να δημιουργήσει… κίνημα.

Ads

Για την ακρίβεια, πρόκειται για διπλό κίνημα – αφενός «κίνημα» δυσφορίας εντός ΝΔ και κυβέρνησης για τον υπουργό Ανάπτυξης, και αφετέρου κίνημα… αποστολής κλειδιών προς τον Αδωνι Γεωργιάδη από τους επαγγελματίες της εστίασης ανά την Ελλάδα.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, η αρχή έγινε χθες από την Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης που απάντησε στον υπουργό Ανάπτυξης με μια καυστική επιστολή και η συνέχεια δόθηκε σήμερα στην Λάρισσα, όπου επαγγελματίες του κλάδου συγκέντρωσαν μέσα σε κουβάδες, στην Πλατεία Ταχυδρομείου, τα κλειδιά των καταστημάτων τους.

Την επόμενη Τετάρτη επίσης, 10 Ιανουαρίου, οργανώνεται ανάλογη συγκέντρωση από τους επιχειρηματίες της Χαλκίδας με συγκέντρωση κλειδιών στην παραλία της πόλης και με σύνθημα «Παραδίδουμε τα Κλειδιά της εστίασης», ενώ αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζονται και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης ετοιμάζουν και κατάθεση αγωγών κατά του Δημοσίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, καθώς η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί είναι πλέον ανυπολόγιστη και την ίδια ώρα θεωρούν ότι η στήριξη από το κράτος δεν είναι επαρκής.

«Η ομάδα δικηγόρων με την οποία συνεργαζόμαστε ασχολείται ήδη με το θέμα και εκτιμώ ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν κατατεθεί τα αιτήματα», δήλωσε στην «Κ» η Μαρία Μποτονάκη, δικηγόρος και η ίδια, ιδιοκτήτρια του μπαρ «Comme il Faux» στην πλατεία Καρύτση και μέλος της πρωτοβουλίας Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. «Αυτή τη στιγμή έχουν συλλεχθεί αιτήματα από περίπου 40 εταιρείες. Η πρωτοβουλία μας εκπροσωπεί 300 επιχειρήσεις, όμως μιλάμε με άλλα 50 σωματεία από όλη την Ελλάδα», προσθέτει.

Η αποζημίωση που θα αιτηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του τζίρου του 2019. Οι ίδιοι δε επικαλούνται το μοντέλο της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν αποζημιώσεις στην εστίαση οι οποίες αντιστοιχούν έως και το 75% του τζίρου του 2019.

Οι κινήσεις αυτές είναι ενδεικτικές του βρασμού που επικρατεί πια στον κλάδο της εστίασης – έναν κλάδο, που παραμένει ερμητικά κλειστός επί τρεις συνεχόμενους μήνες πλέον, απασχολεί άμεσα και έμμεσα, πάνω από 300.000 εργαζόμενους και, σύμφωνα με την ΓΕΣΕΒΕ, 6 στις 10 επιχειρήσεις του απειλούνται άμεσα με λουκέτο.

Ως πολλαπλασιαστής του βρασμού αυτού λειτούργησε η έκρηξη ειρωνίας και αλαζονείας του αρμόδιου υπουργού, Αδωνι Γεωργιάδη. Και ταυτόχρονα αποδέσμευσε και το κύμα της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας που υπάρχει εντός ΝΔ, αλλά και μεταξύ πολλών κυβερνητικών στελεχών, για την ρητορική – και συχνά, και πολιτική – «ακράτεια» του υπουργού Ανάπτυξης.

Δημοσίως, ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας – και αντίπαλος του Αδωνι Γεωργιάδη στις εκλογές για την αρχηγία της ΝΔ – Απόστολος Τζιτζικώστας εκείνος που αποδοκίμασε ευθέως τις δηλώσεις του υπουργού, ζητώντας μάλιστα «περισσότερη σοβαρότητα».

«Αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν. Αδικούν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Λίγη περισσότερη σοβαρότητα και λίγο περισσότερος σεβασμός σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα δεν θα έβλαπτε», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στον Σκάι.

Μη δημοσίως, τα παράπονα για τον υπουργό Ανάπτυξης φθάνουν σωρρηδόν ξανά το τελευταίο 24ωρο στο Μαξίμου, στο οποίο επίσης υπήρξαν νεύρα όταν έγινε γνωστό το νέο τηλεοπτικό έπος του Αδωνι.

Και οι πληροφορίες λένε ότι, μαζί με τις διαμαρτυρίες περί μη σοβαρότητας και αμετροέπειας απέναντι σε μια κοινωνική ομάδα που αντιμετωπίζει πια άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, στο Μαξίμου έχει φθάσει και το μήνυμα Σταϊκούρα ότι ο Αδωνις μπλέκεται συνεχώς μέσα στα πόδια του και, κυρίως, μπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη χαώδη κατάσταση στον οικονομικό σχεδιασμό.

Εκείνο που καταλογίζει η πλευρά του υπουργού Οικονομικών στον Αδωνι Γεωργιάδη είναι πως μοιράζει μη ρεαλιστικές υποσχέσεις για την λειτουργία της αγοράς, αλλά κυρίως για μέτρα στήριξης των επαγγελματιών τα οποία δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν.

Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί φίλοι του υπουργού Ανάπτυξης λένε ότι ο Αδωνις σηκώνει μόνος του όλο το βάρος μιας ημιθανούς αγοράς και, επίσης μόνος, αναζητά λύσεις. Το επιχείρημα αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου, το οποίο ωστόσο δεν δείχνει να έχει και πολλούς τρόπους για να αναχαιτίσει τις καθημερινές «περιοδείες» Γεωργιάδη στα τηλεπαράθυρα.

Και απλώς πληρώνει το τίμημα της επιλογής Μητσοτάκη να τον διατηρήσει στην θέση του στον ανασχηματισμό, προκειμένου να μην διαταράξει τις κομματικές ισορροπίες.