Η είδηση που βγήκε από την χθεσινή συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό είναι πως θα δημιουργηθεί τελικώς Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Είτε ως μετεξέλιξη και αναβάθμιση του υπάρχοντος Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είτε ως τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου νόμου του Ποταμιού, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε επί της αρχής την πρόταση Θεοδωράκη και από την επόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Ads

Η είδηση που δεν βγήκε είναι εκείνη που θα δικαίωνε τα σενάρια περί πολιτικών γάμων, αρραβώνων και συμφώνων συμβίωσης. Στη συνάντηση του Μαξίμου δεν υπήρξε καμία πρόθεση, από καμία  από τις δύο πλευρές, να βάλει θέμα συνεργασίας και συμμετοχής του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Το είχε ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης  πριν από το ραντεβού με τον πρωθυπουργό – «και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση» ήταν το χαρακτηριστικό του post -, το επανέλαβε και φεύγοντας από το Μαξίμου λέγοντας: «Δεν υπάρχει ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση».

«Όχι» στην συγκυβέρνηση, «ναι» στη συναίνεση

Στην Σεβαστουπόλεως, άλλωστε, τα όσα γράφονται και λέγονται σχετικά, κυρίως από τους εταίρους του κόμματος στο Κίνημα Αλλαγής, αντιμετωπίζονται με μειδίαμα. Και, μαζί, και με μια επισήμανση πολιτικού ρεαλισμού και αυτογνωσίας – ήτοι, ότι το Ποτάμι όντας ήδη σε υπαρξιακή περιδίνηση δεν θα είχε κανένα πολιτικό όφελος από την συμμετοχή στην κυβέρνηση. Οπερ, όπως λένε, γέφυρες συγκυβέρνησης δεν υφίστανται, ούτε θα υπάρξουν.

Ads

Εκείνο που υφίσταται, ωστόσο, και επαναβεβαιώθηκε και χθες είναι μια συμφωνία συνεννόησης και συναίνεσης στα εθνικά θέματα. Την ίδια γραμμή ακολούθησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Μακεδονικό, την ίδια ακολουθεί και τώρα εν μέσω της υψηλής θερμότητας στα ελληνοτουρκικά.
«Να αφήσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα έξω από τους καθημερινούς εμφυλίους. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατίθενται, αλλά τελικά συνεννοούνται», δήλωσε ο ίδιος, δίνοντας καθαρά το πολιτικό του στίγμα.

Η «συντροφική» καχυποψία

Το ζήτημα εδώ είναι πως αυτή η γραμμή απέχει μάλλον μακράν εκείνης που ακολουθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί συνοδοιπόροι του Σταύρου Θεοδωράκη στο Κίνημα Αλλαγής. Και εγείρει «συντροφική» καχυποψία για τα μελλοντικά του σχέδια και, πρωτίστως, για την στάση του σε εκλογικό χρόνο.

Εξ ου και ο δημόσιος εκνευρισμός της Φώφης Γεννηματά την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοινώθηκε το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό – εξ ου και η κριτική που δέχθηκε ευθέως στην χθεσινή  συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα. . Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας εκ των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι πριν αποδεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα έπρεπε να έχει προηγηθεί συνεννόηση με το Κίνημα κι ένας ακόμη του είπε πως έπρεπε να μην πάει στο Μαξίμου. Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να τον κάλυψε, χωρίς ζήλο ωστόσο.

Στην πραγματικότητα, οι γκρίνιες για τον Σταύρο Θεοδωράκη εντός του Κινήματος Αλλαγής εκπορεύονται από δύο πηγές ανησυχίας και από δύο διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Η πρώτη – και ίσως η πιο «καλόπιστη» – είναι εκείνη που φοβάται πως ο επικεφαλής του Ποταμιού χρησιμοποιεί το Κίνημα Αλλαγής για να χτίσει νέο, συναινετικό προφίλ και να εγγράψει προσωπικές πολιτικές υποθήκες με μετεκλογικό ορίζοντα. Η δεύτερη – μικρότερη, αλλά αρκούντως δυναμική – ομάδα βλέπει απλώς τον «συναινετικό Θεοδωράκη» ως το εμπόδιο στις γέφυρες που η ίδια προσπαθεί να ρίξει προς την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για υπόγειες συγκρούσεις και επιδιώξεις μάλλον αναμενόμενες, όσο το νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής δεν έχει – ή δεν θέλει – να παρουσιάσει ενιαίο και ουσιαστικό προγραμματικό στίγμα. Κάτι  που δεν αναμένεται να συμβεί ούτε στο ιδρυτικό συνέδριο του Σαββατοκύριακου, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις επόμενες πράξεις της «συντροφικής καχυποψίας»…