«Κουρεμένη» κατά 1 δισ. εκταμιεύθηκε η νέα δόση των δανείων προς την Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιo έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι αν και η δόση ήταν ύψους 5,2 δισ. ευρώ και αφορούσε σε μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, τελικώς η τρόικα έκρινε ότι πρέπει να δοθούν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ, έπειτα από τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας), που ζητούσαν ακόμα και το «πάγωμα» της δόσης.

Ads

«Από την πρώτη δόση, η οποία είχε εγκριθεί πριν από λίγο καιρό, υπάρχει ακόμα 1 δισ. ευρώ διαθέσιμο για την εξυπηρέτηση του χρέους τον Ιούνιο […] δεν θα υπάρξει άλλη δόση προτού υπάρξει συμφωνία με την τρόικα», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την ομιλία του σε συνέδριο στη Βιέννη. Σε ανακοίνωσή του αργά την Τετάρτη είχε πει ότι το υπόλοιπο 1 δισ. θα πληρωθεί «αργότερα», χωρίς να διευκρινίζει πότε ακριβώς.
 
«Εν ευθέτω χρόνω θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί. Μέχρι τον Ιούνιο, προσέθεσε, «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν σήμερα».
 
Ο κ. Μπαγί σημεώσε ότι το EFSF αποδεσμεύει τα 5,2 δισ. ευρώ, βάσει της απόφασης που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση από το Eurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει.
 
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου 2. Επίσης, σημείωσε πως η Κομισιόν αναμένει από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις «να συνεργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας» για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, διαστάσεις κινήματος παίρνει το αίτημα για την αναστολή του χρηματοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πλειάδα Γερμανών πολιτικών σε συνεντεύξεις τους στο γερμανικό Τύπο ζητούσαν να παγώσει άμεσα η καταβολή της επόμενης δόσης, που δόθηκε σήμερα μειωμένη κατά 1, 2 δισ. ευρώ.
 
Ο Μάρκους Φέρμπερ, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά θέματα από το Χριστιανοκοινωνικό Kόμμα, ζητά στην εφημερίδα Die Welt, ζητά να σταματήσει άμεσα η χορήγηση της επόμενης δόσης. «Πριν η χώρα πάρει κι άλλους πόρους από το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητες που να εξασφαλίζουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας».
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ, από το ίδιο κόμμα, υπογράμμισε στη Rheinische Post ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης της βοήθειας είναι σαφείς και συγκεκριμένες και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τότε η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποδέσμευση του ποσού που της αναλογεί.
 
O Μάρκους Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών Κομμάτων τόνισε στην ίδια εφημερίδα «το εννοούμε σοβαρά, χωρίς εφαρμογή του μνημονίου και της δανειακή σύμβασης δεν θα υπάρξει συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα».
 
Επιπλέον και Κάρστεν Σνάιντερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να ακυρώσει το έμβασμα προς την Ελλάδα «αν εννοεί στα σοβαρά τις απειλές της».
 
Ο Φρανκ Σέφλερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, σε συνέντευξη προς την Handelsblatt, κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτεί ένα ελληνικό χρεοκοπημένο κράτος, που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και τώρα μελλοντικά κυβερνητικά στελέχη κομπάζουν ότι θα καταγγείλουν τις συμφωνίες».
 
Ο Φιλελεύθερος, Ότο Φρίκε στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung, δήλωσε ανοιχτά ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται στη σφαίρα του δυνατού κι ότι το φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας δε λειτουργεί πια ως φόβητρο γιατί οι χώρες δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πρέπει να βρεθεί άλλος δρόμος, τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βγει από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη» σημείωσε.
 
Αντίθετα η γεν. γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες επέκρινε όλους εκείνους που ζητούν πάγωμα της βοήθειας. «Δεν είναι έξυπνο, να εξαπολύονται και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας» επεσήμανε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Ads