Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και συνοδοιπόροι από το χώρο της πολιτικής αλλά και πλήθος κόσμου, αποχαιρέτησαν σήμερα τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Ads

Η σύζυγος και τα παιδιά του, ο αδερφός του πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος και η μητέρα του Ίριδα είπαν το «τελευταίο» αντίο στον άνθρωπό τους ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο δικηγορικό του γραφείο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον Ι.Ν Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ελληνικό παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου, του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ.Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, της επίσης πρώην πρωθυπουργού Β. Θάνου και πολλών ακόμη προσώπων από το χώρο της δικηγορίας και της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, ο πρώην υπουργός Α.Ρουπακιώτης, ο δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης καθώς και οι Κ.Χατζηδάκης Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ο. Κεφαλογιάννη, Ελ. Βοζεμπεργκ, Ν. Δένδιας, Γ. Γιακουμάτος, Μ. Βορίδης, Θ. Φορτσάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κουμουτσάκος και πολλοί ακόμα βουλευτές της ΝΔ.

Ads

Παρόντες ήταν επίσης μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννη με την αδερφή του Αλεξία και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Ο πρώην υπουργός Θ. Φορτσάκης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που έχει αναστατώσει όλη την ελληνική κοινωνία. «Ένας εξαίρετος άνθρωπος έφυγε άδικα. Ελπίζω γρήγορα η Αστυνομία να εξιχνιάσει αυτό το έγκλημα», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Ήταν μια εκτέλεση εν ψυχρώ. Όλα περίμενα να τα ακούσω, αυτό δεν τον περίμενα. Ήταν ένας εξαίρετος οικογενειάρχης. Θεέ μου γιατί; Αυτό το γιατί θα μας φάει», δήλωσε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

«Η μαχόμενη ποινική δικηγορία και ο χώρος της υπεράσπισης από προχθές είναι φτωχότερος», δήλωσε ο δικηγόρος Σ. Κεχαγιόγλου.

image

image

image

Με μία σφαίρα στο στήθος

Όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έρευνα, οι δράστες χρησιμοποίησαν όπλο μικρού διαμετρήματος και πυροβόλησαν μία φορά στον θώρακα τον 52χρονο δικηγόρο, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήξη στον πνεύμονα και το συκώτι, που προκάλεσαν τον θάνατο από αιμορραγία.

Οι αρχές πέρα από τις λεπτομερείς περιγραφές των δραστών, πού έχουν από την κατάθεση του 32χρονου συνεργάτη του δικηγόρου, έχουν συλλέξει γενετικό υλικό που εξετάζεται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται το κινητό και ο υπολογιστής του άτυχου δικηγόρου.

Σύμφωνα με τις περιγραφές που έδωσε ο ασκούμενος δικηγόρος, οι δράστες ήταν αλλοδαποί, μιλούσαν «σπαστά» ελληνικά και τους έβλεπαν πρώτη φορά τόσο ο ίδιος, όσο και ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

Οι έρευνες στρέφονται στο κοινό ποινικό δίκαιο, καθώς απομακρύνεται το σενάριο του συμβολαίου θανάτου και δεν αποκλείεται οι δράστες να ήθελαν αρχικά να εκφοβίσουν το θύμα τους.

Τα πέντε κρίσιμα λεπτά της συνάντησης

Οι δράστες είχαν κλείσει ραντεβού απευθείας με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο το πρωί της Πέμπτης, για τις 18.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Πήγαν στο ραντεβού με 10 λεπτά καθυστέρηση και όταν τους άνοιξαν κάθισαν μαζί με το θύμα και τον συνεργάτη του στην αίθουσα συναντήσεων, αλλά λίγα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκαν στον γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, όπου συνέχισαν τη συζήτηση.

Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο και ο 32χρονος ασκούμενος δικηγόρος πήγε στο διπλανό γραφείο για να απαντήσει, αφήνοντας τον Μ. Ζαφειρόπουλο, μόνο του με τους δύο επισκέπτες, περίπου πέντε λεπτά, σύμφωνα με την κατάθεση του.

Τότε, γύρω στις 19:10, άκουσε έναν πυροβολισμό και αμέσως μετά είδε τους δράστες να περνούν από μπροστά του κρατώντας και οι δύο όπλα στα χέρια.

Μάλιστα ο ένας, τον ρώτησε αν έχει χρήματα και αυτός έντρομος τους έδωσε το πορτοφόλι του, από το οποίο πήραν περίπου 50-60 ευρώ και έφυγαν.

Σύμφωνα με αναφορές, λίγες ώρες νωρίτερα ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε συνάντηση στις φυλακές Κορυδαλλού με πελάτες του για υπόθεση μικρού ποινικού ενδιαφέροντος, με κατηγορούμενους τρεις νεαρούς, η οποία υπόθεση θα εκδικαζόταν την Δευτέρα.