Για τεράστιες ευθύνες της Διοίκησης του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης, ως προς την προχειρότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, για την μεταφορά βιολογικών υλικών προς εξέταση και κατά συνέπεια στην ανίχνευση και πρόληψη της νόσου, κάνουν λόγο η Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Νοσοκομείου Λέρου και Κέντρου Υγείας Πάτμου (ΕΙΘΕΛ).

Ads

Σύμφωνα με την απίστευτη καταγγελία της, «το Σάββατο 31/10/2020 παραδόθηκε από το πλοίο της γραμμής στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, κατά λάθος, κιβώτιο που περιείχε βιολογικό υλικό 50 περίπου δειγμάτων προς εξέταση για ανίχνευση του ιού SARS-COV-2. Με έκπληξη είδαμε ότι το υλικό αυτό είχε παρθεί στις 19/10/2020 από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ και αφορούσε ασθενείς μας στη Λέρο του ψυχιατρικού τομέα, του ΠΙΚΠΑ και του γηροκομείου. Προφανώς το υλικό παρέμεινε στην κατάψυξη του πλοίου εδώ και 12 ημέρες χωρίς να το αναζητήσει κάποιος».

Όπως μάλιστα τονίζει η ΕΙΘΕΛ «σε ερώτηση της υπεύθυνης επιτροπής του Νοσοκομείου Λέρου για το αποτέλεσμα της ανίχνευσης στους ασθενείς μας, είχε δοθεί η απάντηση προ ημερών “ότι δεν υπάρχει ειδοποίηση από το εργαστήριο, επομένως όλο το προς εξέταση υλικό είναι αρνητικό για τον ιό”».

Επισημαίνεται τέλος ότι «οι ευθύνες της διοίκησης του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ως προς την προχειρότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, για τη μεταφορά βιολογικών υλικών προς εξέταση και κατά συνέπεια στην ανίχνευση και πρόληψη της νόσου. Οι κυβερνητικές ευθύνες αλλά και εκείνες της Περιφέρειας, της Τοπικής Διοίκησης πολλαπλασιάζονται και με το γεγονός της μη ύπαρξης μονίμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα νησιά της Λέρου και της Πάτμου».

Ads