Τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων τύποις «καταργήθηκαν» μερικώς το 1971. Ήταν η εποχή που η χούντα.... εκδημοκρατιζόταν και, με βάση τα χρονικά της εποχής, στο πλαίσιο του «σχεδίου φιλελευθεροποίησης» το εθνοσωτήριον καθεστώς έβαζε τέρμα στο γενικό φακέλωμα των πολιτών.

Εξαίρεση αποτελούσαν τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ για όλους τους υπόλοιπους υποτίθεται πως τηρείτο μόνον ένα... ερωτηματολόγιο που συμπλήρωνε ο κατά περίπτωση «ύποπτος» καλούμενος να απαντήσει μεταξύ άλλων στο εάν διαβάζει αντεθνικά έντυπα ή εάν παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις με στόχο την «ανατροπή της νόμιμης κυβερνήσεως».

Το μεταπολιτευτικό φακέλωμα

Στην πράξη επρόκειτο απλώς περί... χουντικού ανέκδοτου, το οποίο παρέμεινε εν ισχύ και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ενώ η επίσημη και οριστική κατάργηση των δελτίων και πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων (σε επίπεδο διακήρυξης τουλάχιστον) προσδιορίζεται το 1981, μετά την «Αλλαγή» και την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία.

Ακόμη και τότε, όμως, και τουλάχιστον για κάποιους μήνες, η Ασφάλεια και ο Στρατός παρέμεναν πιστοί και στο καθαρό εθνικό ιδεώδες και στο... φακέλωμα επίσης.

Το έγγραφο - ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το tvxs.gr αποκαλύπτει ότι μέχρι και το 1982 ο Στρατός και η Ασφάλεια ζητούσαν και κατέγραφαν στοιχεία για τα πολιτικά φρονήματα και την δραστηριότητα των πολιτών – ακόμη και για διαστήματα που εκείνοι είχαν ζήσει στο εξωτερικό.

Εν έτει 1982 λοιπόν, και συγκεκριμένα με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου του 1982, το Γενικό Επιτελείο Στρατού με «Απόρρητο» και «Επείγον» σήμα του ζητά από συγκεκριμένο τμήμα Πεζικού στοιχεία για την πολιτική δράση συγκεκριμένου στρατιώτη αλλά και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

«Διαγωγή Στρατιωτικού Προσωπικού»

Το σήμα έχει ως «Θέμα» την «Διαγωγή Στρατιωτικού Προσωπικού» και επισημαίνει ότι τα στοιχεία που ζητούνται αφορούν το διάστημα στο οποίο ο εν λόγω στρατιώτης ήταν κάτοικος εξωτερικού, και συγκεκριμένα της Σουηδίας.

Το πλήρες, επείγον αίτημα έχει ως εξής:

1. Σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε την διαγωγήν και την όλην συμπεριφορά του Στρ/του της ημετέρας Μονάδας Κ. Α. Του Σ., καθώς και του οικογενειακού του περιβάλλοντος κατά το χρονικό διάστημα από το 1975 έως το 1981.

2. Στο διάστημα αυτό ο παραπάνω στρατιώτης διέμενε εις Σουηδία (αναγράφεται η διεύθυνση).

Το αίτημα του Γενικού Επιτελείου απαντάται έναν μήνα αργότερα με αλλεπάλληλες αναφορές, στη μία εκ των οποίων ο υπεύθυνος αξιωματικός και συντάκτης έχει την... προνοητικότητα να ζητήσει και την καταστροφή της: «Παρακαλούμε διά την αποκόλληση και καταστροφή του παρόντος», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Η έρευνα εις το εξωτερικόν είναι δυσχερής»

Επί της ουσίας, πάντως, η συγκομιδή στοιχείων είναι μάλλον πενιχρή είτε λόγω υψηλού κόστους, είτε λόγω... έλλειψης χαφιέδων στη Σουηδία. Συγκεκριμένα η πρώτη απαντητική αναφορά, με τον τίτλο «Δελτίο Πληροφοριών», γράφει:

«Σας πληροφορούμε ότι διά τον αναφερόμενον εις το σχετικόν, ουδέν προκύπτει εκ του Αρχείου της Αρμοδίας Υπηρεσίας Πληροφοριών, σχετικά με την ασφάλειαν της Χώρας. Η έρευνα εις το εξωτερικόν είναι δυσχερής και θα απαιτήσει πολύ Χρόνο».

Η έτερη αναφορά – βεβαίωση αναφέρει: «Βεβαιούται ότι από της συντάξεως του προηγούμενου ΔΕ.ΔΙ. (Δελτίου Διαγωγής) του στρατευσίμου Κ.Α., την 20-3 0 80, μέχρι σήμερα, καμμία μεταβολή δεν έγινε στη διαγωγή του ιδίου, καθώς και των μελών της οικογένειάς του».

* Πατήστε πάνω στα έγγραφα για να τα δείτε σε μεγέθυνση

Τη Δευτέρα στην έρευνα του tvxs.gr: Το εγχειρίδιο του... καλού χαφιέ