Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του αμερικανού ομόλογού του, Τζον Κέρι, βρέθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός, που πρόσφατα απέδρασε κατά τη διάρκεια της 9ημερης άδειας που του είχε χορηγηθεί. Ο Κέρι αναρωτήθηκε για «ποιον λόγο δίνονται άδειες σε τρομοκράτες» και εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόδραση του μέλους της 17 Νοέμβρη. «Ήταν η κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου», απάντησε ο Βενιζέλος.

Ads

 
Πληροφορίες, που επικαλούνται «Τα Νέα», αναφέρουν πως η παρατήρηση του Τζον Κέρι έγινε σε «ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα», με τις διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε την άμεση σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.
 
Σχετικά με τον τομέα της οικονομίας ο Τζον Κέρι εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση αναφέρονται πως «δεν ήταν εύκολες πολιτικά οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί» και δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν, λέγοντας «θα εργαστούμε βήμα βήμα». (Διαβάστε: Συνάντηση Βενιζέλου – Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ).
 
Σχετικά με το Κυπριακό, που όπως και το Σκοπιανό τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κέρι εξέφρασε την επιθυμία του για ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας στην επίλυση του ζητήματος. Για το Σκοπιανό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα», ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε πως η εκκρεμότητα του θέματος της ονομασίες της ΠΓΔΜ λειτουργεί εις βάρος και των δύο πλευρών.