Με τέσσερα ονόματα στο τραπέζι και ένα, σύμφωνα με πληροφορίες, να κερδίζει έδαφος συνεχίστηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη. 

Ads

Μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά – Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ο ειδικός διαμεσολαβητής δήλωσε: «Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν».

«Οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν», πρόσθεσε. «Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν», σημείωσε ακόμη ο Μάθιου Νίμιτς αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών. Είπε ότι ο Τσίπρας και ο Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε.

Αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος ο Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε το «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά. Επίσης τα Σκόπια φαίνεται να εμμένουν στην πρόταση «Re­publika Ilidenska Macedonia» («Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»). Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. 

Ads

Έτσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», («Republika Severna Makedonija») η οποία, φαίνεται να είναι πλέον και η πιο πιθανή. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στο erga omnes – η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις – και απαιτεί να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.