Εκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εκλογών για τον επικεφαλής του νέου  φορέα της κεντροαριστεράς, με υποψηφίους τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συμμετοχή ξεπέρασε τις 160.000 ψήφους. Σύμφωνα με πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πριν τις 7 το απόγευμα είχαν ψηφίσει περίπου 147.000 πολίτες, με ροή ψηφοφόρων τους 220 ανά λεπτό. Το ποσοστό της συμμετοχής σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο, ανέρχεται στο 74%. 

Η ψηφοφορία διεξήχθηκε σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την χώρα και σε 22 στο εξωτερικό.

Αυτή την φορά δεν απαιτήθηκε συμπλήρωση αίτησης, ούτε καταβολή 3 ευρώ, ενώ οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσου όπου διευκολύνονταν, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή, έχοντας μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ads

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε στο  Α’ ΚΑΠΗ Καματερού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στο Πολύκεντρο Νεολαίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα, σε μαζική συμμετοχή κάλεσαν και οι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι, ωστόσο, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, μπήκαν στον «πειρασμό» να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους, εγκαλώντας αλλήλους για την μη πραγματοποίηση της τηλεμαχίας και την μη αναβολή της διαδικασίας του δεύτερου γύρου, λόγω της τραγωδίας στην Δ. Αττική.

Στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, η Φ. Γεννηματά συγκέντρωσε 41,27%, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης, 24,73% των ψήφων.

Αλιβιζάτος: «Να μην θεωρηθεί απλή εκπυρσοκρότηση»

Πάντως, για τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα, Ν. Αλιβιζάτο, το νόημα της σημερινής ψήφου είναι η αναγέννηση της παράταξης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωσε, ότι η συμμετοχή είναι σημαντική «για να μην θεωρηθεί απλή εκπυρσοκρότηση αλλά νέα αρχή πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο κόσμος δεν ψηφίζει υποχρεωτικά πρόσωπα αλλά ψηφίζει για να αναγεννηθεί η συγκεκριμένη παράταξη».

Πρόσθεσε, απαντώντας για το πώς επηρέασε η τραγωδία στην Δ. Αττική την διαδικασία, ότι «φοβάμαι ότι θα σας πω ότι η ζωή συνεχίζεται. Δεν θα ήταν ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, αν το έλεγα έτσι απλά. Το βέβαιο είναι ότι την περασμένη Κυριακή είχαμε ένα πανηγύρι. Αυτή τη φορά θα ψηφίσουμε πιο πολύ με μια αίσθηση του χρέους ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας από εμάς να βγάλει από το μυαλό του ότι πάνω από 15 συμπολίτες μας (σσ. πλέον 19) πέθαναν με αυτό τον τραγικό τρόπο».

Γεννηματά: «Μαζί για τη νίκη»

image

Η Φώφη Γεννηματά, αφύ ψήφισε, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη».

Ανδρουλάκης: «Η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει»

Στο Ηράκλειο Κρήτης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας» τόνισε αμέσως μετά.

Θεοχαρόπουλος: «Με ενότητα θα τα καταφέρουμε»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ψήφισε στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αναζωογόνηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Από εδώ και πέρα είναι πραγματικά στο χέρι μας οι διεργασίες να οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Αυτή η ευκαιρία που δημιουργήσαμε με τόσο κόπο δεν πρέπει να χαθεί. Όλοι στις κάλπες σήμερα. Και οι 210 χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή. Για μια ισχυρή ενιαία προοδευτική παράταξη. Με ενότητα θα τα καταφέρουμε».

Μανιάτης: «Η παράταξη να φτάσει εκεί που της αξίζει»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ψήφισε στο δεύτερο γύρο εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της Κεντροαριστεράς, στο Εργατικό Κέντρο Άργους.

image

Ο βουλευτής, που την προηγούμενη Κυριακή ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, τόνισε πως πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια ώστε η παράταξη να φτάσει εκεί που της αξίζει και για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

image

Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στο Ηράκλειο Κρήτης. «Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκλογική διαδικασία είναι μήνυμα ενότητας και συλλογικής ανασύνταξης του χώρου, για μεγάλες και βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Σημίτης: Το πρώτο αποφασιστικό βήμα 

Σε δήλωσή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αφού ψήφισε, ο Κώστας Σημίτης είπε ότι πραγματοποιείται το πρώτο αποφασιστικό βήμα «για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή της, από θέση δύναμης, στις πολιτικές εξελίξεις». Για τα δημοσιεύματα ανέφερε ότι «πρόκειται για μια συκοφαντική εκστρατεία, η οποία θέλει να υπονομεύσει τη δημιουργία μιας νέας κεντροαριστερής παράταξης, αλλά δεν θα το πετύχει».