Με στόχο τη συγκρότηση μιας «ευρείας προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης» και με σαφή προσπάθεια αποστασιοποίησης τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη προσέρχεται στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου και αναζητά χώρο αυτόνομης πολιτικής επιβίωσης.

Ads

Με βάση το σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα τεθεί προς έγκριση στη συνδιάσκεψη, η στρατηγική στόχευση είναι η διαμόρφωση μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας που θα τοποθετείται αυτόνομα και αυτοτελώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Με την Πολιτική Διακήρυξη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει «όχι» στις άμεσες εκλογές, καλεί σε σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό και αυτοπροβάλλεται ως ο εναλλακτικός πόλος εξουσίας απέναντι στον «πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει επίσης τη «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα κινούνται στο τετράπτυχο «Δημοκρατία – Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή».

Ads

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, καταθέτει ως στόχο την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, ενώ αναφέρεται και στην προοπτική νέας ευρωπαϊκής συνθήκης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά επίσης συνταγματική αναθεώρηση και καλεί σε «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό» της χώρας.