Το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), του οποίου τα εγκαίνια παρακολουθήσαμε χθες διαδικτυακά, είναι ένας  μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνών και τέχνης του κόμματος ΜέΡΑ25, με την Δανάη Στράτου στο τιμόνι ενός ΔΣ το οποίο ελέγχεται από γενική συνέλευση όπως δηλώθηκε εμφατικά, αλλά και με μια δυνατή ομάδα ενός συμβουλευτικού σώματος, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες όπως ο γλωσσολόγος και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, ο σκηνοθέτης Κεν  Λόουτς, ο Brian Eno κ.α. οι οποίοι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τη χθεσινή βραδιά.

Ads

Εκκινώντας από την παραδοχή ότι  η ιδέα ότι ο καπιταλισμός έχει πάψει να υπάρχει δεν είναι αποδεκτή και ίσως να πάρει την έχχοια της τεχνοφεουδαρχίας, αλλά μετακαπιταλισμός είναι ήδη εδώ, συζητήθηκαν οι στόχοι του Κέντρου, αφού πρώτα προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο οπτικοποιήθηκε η φιλοσοφία του κέντρου με τη βοήθεια νέων καλλιτεχνών.

Η χρηματοδότηση του όπως τόνισε η Δ. Στράτου, θα προέρχεται σε ένα μεγάλο βαθμό από το κονδύλι το προορισμένο για θέματα πολιτισμού του ΜέΡΑ25. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Σίσσυ Βελισσαρίου (αντιπρόεδρος), Ελένη Σπετσιώτη (γραμματέας), Μιχάλη Χατζηθεοδώρου (ταμίας), David Adler, Σαράντο Θεοδωρόπουλο και Ivana Nenadović (μέλη) ενώ συντόνιζε ο Κώστας Ράπτης.

Το mέta κινείται σε δύο άξονες: τον ακαδημαϊκό- πολιτικό- επιμορφωτικό και τις πολιτιστικές-καλλιτεχνικές δράσεις.  Δράσεις  σχετικές με την έρευνα, την διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, φεστιβάλ, εκδόσεις, την παραγωγή ενημερωτικού υλικού και καλλιτεχνικού υλικού και events με άξονα τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές και πολιτισμικές διαστάσεις των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ads

Στην ερώτηση του tvxs.gr σχετικά με το πως θα αλληλεπιδράσουν με το Κέντρο πολίτες που δεν ανήκουν στον κύκλο των διανοουμένων, επιστημόνων και καλλιτεχνών που πλαισιώνουν το κέντρο, η Δ. Στράτου απάντησε πως ένας από τους στόχους είναι να πάει το Κέντρο στις γειτονιές, ιδιαίτερα σε εκείνες από τις οποίες απουσιάζει ο πολιτισμούς, με συγκεκριμένες δράσεις. Ανέφερε «μια περιοδεία ομαδικού τύπου» στις γειτονιές της Αθήνας, σαν τα Μπουλούκια.

«Θέλουμε να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους που δεν έχουν» είπε η Δ. Στράτου.

Εκτενής συζήτηση έγινε όμως και με αφορμή το πρόθεμα «Μετά» που  έχει μπει σε μια σειρά φαινόμενα και θεσμούς. Οι παρευρισκόμενοι τόνισαν ότι στόχος του κέντρου μεταξύ άλλων, είναι να διερευνηθεί το περιεχόμενο του προθέματος.

Τα μηνύματα των διεθνών προσωπικοτήτων

Νόαμ Τσόμσκι

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εφικτές λύσεις σε προβλήματα μεγάλα και μικρά. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι δεν απομένει πολύς χρόνος για την εφαρμογή τους, κάτι το οποίο αποτελεί μια απίστευτη πρόκληση και μια δυνατότητα που εμπνέει ενθουσιασμό»

Κέν Λόουτς, Πολ Λάβερτυ

«Να ‘μαστε λοιπόν, το 2021, homo sapiens, δεμένοι με χειροπέδες σε ένα app που παραδίδει ό,τι ποθεί η καρδιά μας στην πόρτα του σπιτιού με ταχύτητα εξοντωτική και με ιλιγγιώδη αποδοτικότητα, ενώ ο οδηγός ωθείται σε κατάρρευση με μια βάρδια που θα ντρόπιαζε τους Βικτωριανούς, μα όχι την Amazon»

Τζον Γκάλμπρεϊθ

«Μπορούν να επινοηθούν νέοι και καλύτεροι τρόποι παροχής εργασίας, εισοδήματος, εκπαίδευσης, πολιτισμού, ασφάλειας γήρατος και υγείας, ελεύθερου χρόνου. Οι πόροι μπορούν να κινητοποιηθούν για καλύτερη διαβίωση και βιωσιμότητα στο πλαίσιο του παγκόσμιου προϋπολογισμού για τον άνθρακα».

Μπράιαν Ινο

«Ο μετακαπιταλισμός δεν θα εμφανιστεί ξαφνικά με μια μεγάλη έκρηξη όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Συμβαίνει τώρα. Σχεδόν όλοι είναι με το μέρος μας, αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι είμαστε μία πλευρά. Όταν το κάνουμε, τότε θα αρχίσει πραγματικά».