Φωνές κατά μιας συμφωνίας που δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Γιάννης Μηλιός και Θανάσης Πετράκος ήταν τα στελέχη που κινήθηκαν πιο κοντά στη ρήξη. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, επισήμανε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖA. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, είχε διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις.

Ads

Ο Θανάσης Πετράκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας υποστήριξε ότι πρέπει να προετοιμαστεί ο λαός και να ενημερωθεί για όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε. «Να μην λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ ούτε στη συμφωνία» 

«Ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της. Η 20η Φλεβάρη ήταν μεγάλο λάθος. Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων. Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ» πρόσθεσε. 

Ο Γιάννης Μηλιός σημείωσε ότι «δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ – αν πιεστούμε – γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

Ads

«Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία και γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μένα ότι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου. Πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε μεταξύ άλλων. 

«Η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φλεβάρη. Το δίλημμα ρήξη ή συμφωνία δεν υπάρχει γιατί η ρήξη οδηγεί σε τραγωδία.  Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους. Παλεύουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Θα μπορούσε να ενισχυθεί αυτή η συμφωνία με ένα δημοψήφισμα» σημείωσε από την πλευρά του, ο Αλέξης Μητρόπουλος. 

Σε άλλη γραμμή κινήθηκε το μέλος της ΚΕ, Στέλιος Παπάς, που δήλωσε ότι όποιος έχει εναλλακτική πρόταση ή προτείνει τη ρήξη, θα πρέπει να καταθέσει το δικό του πρόγραμμα. Δήλωσε αντίθετος σε μια συνολική ρήξη με τους δανειστές και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει πάρα πολλά πράγματα μέχρι τώρα μέσα από μια αλληλουχία μικρών ρήξεων.