Με πλειοψηφία πέρασε το σχέδιο απόφασης που πρότεινε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι. Απορρίφθηκε (62 υπέρ – 98 κατά) η η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και με την οποία εκφράζονταν αντιρρήσεις για τη συμφωνία του Eurogroup. 

Ads

Η συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν ενστάσεις και επιφυλάξεις για τη συμφωνία του Eurogroup, συνεχίζεται για την εκλογή νέας και ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας, νέου γενικού γραμματέα και την αντικατάσταση αρκετών μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Υποψήφιοι για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι: Τάσος Κορωνάκης, ο Αλέκος Καλύβης και ο Στέλιος Ελληνιάδης.  

Τη συνεδρίαση άνοιξε με εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσιπρας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, στις τρεις αλήθειες για τη διαπραγμάτευση, στο σχέδιο ανατροπής της νέας κυβέρνησης και το ρόλο του Αντώνη Σαμαρά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής απορρίφθηκε η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και με την οποία εκφράζονταν αντιρρήσεις για τη συμφωνία του Eurogroup, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει άμεσα τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 68 μέλη, ενώ κατά ψήφισαν 92 και βρέθηκαν και 5 λευκά.

Ads

Ολόκληρη η τροπολογία:

«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες στο Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχθούμε στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους, και στη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς από τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών. Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας –και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».