Με αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση, δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο συμβολής της “Ομπρέλας” ενόψει  του 3ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ads

Στο κείμενο, το οποίο υπογράφουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι  “Η κατάσταση και η λειτουργία του Κόμματος δεν είναι καλή. Επείγει η ριζική βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ποσοτική του ανάπτυξη και η ποιοτική του αναβάθμιση. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία”.

Αναφορικά με τη “αιφνιδιαστική” – όπως χαρακτηρίζεται στο κείμενο- πρόταση Τσίπρα, εκφράζουν με εμφατικό τρόπο την αντίθεσή τους, σημειώνοντας πως  “ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!! Λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο”.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του κειμένου

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια πλήρως αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Πρέπει να ηττηθεί και να φύγει, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό είναι το κεντρικό μας καθήκον εν όψει τόσο του 3ου μας Συνεδρίου, όσο και των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν.

Ads

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένη και στο χρόνο και στο περιεχόμενο. Η μαχητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Βουλή, έδωσε το στίγμα της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους.

Η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια προκαλεί και εντεινόμενη κυβερνητική φθορά. Όμως, ενώ η ΝΔ φθείρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -ως τώρα- ελάχιστα κερδίζει. Σε αυτή την πρόκληση οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε συλλογική και νικηφόρα απάντηση, χωρίς εξωραϊσμούς και επανάπαυση.

(…) Η κατάσταση και η λειτουργία του Κόμματος δεν είναι καλή. Επείγει η ριζική βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ποσοτική του ανάπτυξη και η ποιοτική του αναβάθμιση. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία.

«Ναι» σε ένα συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό με προωθητικές συνθέσεις, όπως το πετύχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου. «Όχι» σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία.
Η πανδημία

Ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός απέδειξε την αδυναμία του να αντιμετωπίσει νέες αναδυόμενες απειλές όπως η πανδημία. […]
Η πανδημία αποκαλύπτει τις ταξικές μεροληψίες και την προκατάληψη των συντηρητικών δυνάμεων, της κυβέρνησης της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, στα δημόσια αγαθά. […]
Η απάντηση στην εγκληματικά αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης είναι μια δέσμη μέτρων που ενισχύουν τη δημόσια εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, που μειώνουν ανισότητες στη φροντίδα υγείας, που ευνοούν τη στοχευμένη και αποτελεσματική παρέμβαση προαγωγής του εμβολιασμού στην κοινότητα και σε πληθυσμιακές ομάδες ειδικής ευαλωτότητας.

Η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου

Ο κόσμος της εργασίας είναι περισσότερο ευάλωτος από ποτέ. […]
Η αγορά εργασίας αποκλείει κυρίως τους νέους από σταθερές εργασιακές σχέσεις. […] Η φυγή των νέων εντείνεται, επιτείνοντας το brain drain.
Ταυτόχρονα, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται […] απροστάτευτοι απέναντι στις ασθένειες και την υπερεκμετάλλευση. […]

Η τηλεργασία κάνει λάστιχο το πλαίσιο εργασίας, καταργεί το όριο μεταξύ του εργάσιμου, του ελεύθερου και του οικογενειακού χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή η εργασιακή επιτήρηση «αλλάζει πίστα».
Τα μέλη της αναπηρικής κοινότητας είναι επίσης απροστάτευτα, χωρίς τη στοιχειώδη πρόνοια από τη μεριά της Πολιτείας.

Ταυτόχρονα, το κύμα ακρίβειας των τελευταίων μηνών συρρίκνωσε την αγοραστική δύναμη των μισθών και έχει ήδη οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων σε αδυναμία πληρωμής λογαριασμών και οφειλών.

Η αναδιανομή, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η προστασία της εργασίας είναι τα πρώτα βήματα για την ανακατανομή της ισχύος μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου. Το πρώτο κεφάλαιο του κοινωνικού μετασχηματισμού
Το οικονομικό τους σχέδιο υλοποιείται αδιάλειπτα, χωρίς αναστολές, με αφορμή την πανδημία. […]

Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της κοινωνικής αναπαραγωγής (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση), όπως και των δημόσιων επιχειρήσεων των κοινών αγαθών αποτελούν το στρατηγικό στόχο του προγράμματος της ΝΔ.

Στο πεδίο της ενέργειας και της κλιματικής κρίσης, από την απολιγνιτοποίηση άνευ σχεδίου και διαβούλευσης, με τους εργαζόμενους των περιοχών να είναι στον αέρα, η χώρα μεταβαίνει ολοταχώς προς τη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας Η μετάβαση σε ένα αειφόρο μέλλον περνάει μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τρόπο συμπεριληπτικό, εντός ενός αξιόπιστου χωροταξικού σχεδιασμού, με προστασία της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη των δικτύων (μεταφοράς, διανομής) υπό δημόσιο έλεγχο και των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας,

Στην εκπαίδευση ο στρατηγικός στόχος της αναδιάρθρωσης είναι να ενισχύσει το μηχανισμό ταξικής επιλογής, αντιστρέφοντας τη λογική της διεύρυνσης της εκπαίδευσης στα λαϊκά στρώματα, συρρικνώνοντας τις δημόσιες δομές και πριμοδοτώντας την ιδιωτική εκπαίδευση. […]

Οι έμφυλες σχέσεις αποτελούν σημαντικό κεφάλαιό της, μιας και δεν είναι μόνο σχέσεις εξουσίας που αναπαράγουν την ανδρική κυριαρχία και την έμφυλη βία, αλλά και σχέσεις εκμετάλλευσης της εργασίας, και κοινωνικής υποτίμησης, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που διαπερνούν πρακτικές, κανόνες, αξίες, αρχές, θεσμούς, τη γλώσσα και τον πολιτισμό των πατριαρχικών μας κοινωνιών.

Στο επίπεδο της ψηφιακής επικοινωνίας. Η τεχνολογία μας δίνει μεν δραστικά εργαλεία, αλλά δεν είναι όλες οι λύσεις τεχνολογικές, ούτε ουδέτερες, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας την τάση του κεφαλαίου να διογκώνεται, να συσσωρεύεται, να συγκεντρώνεται, να επεκτείνεται, να εγκαθίσταται παντού και να υπάγει τα πάντα στην επιδίωξη του μέγιστου κέρδους. […]

Κρίση της δημοκρατίας. Η δημοκρατία ως κέλυφος ορίζεται από τον κρατικό αυταρχισμό, την περιστολή θεμελιωδών ελευθεριών, την κρίση στη λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών, τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική και μιντιακή εξουσία, την κρίση των κομμάτων και των συνδικάτων και, κατά συνέπεια, την κρίση εκπροσώπησης της μισθωτής εργασίας και των λαϊκών τάξεων. Ο έλεγχος της δημόσιας σφαίρας αποτελεί κρίσιμο μέγεθος προκειμένου να εμπεδωθεί ο τύπος της αυταρχικής δημοκρατίας. […]

Αποτίμηση Σχεδίου Θέσεων

Απέναντι στο Σχέδιο των συνεδριακών Θέσεων στάθηκαν αρκετοί με το επιχείρημα ότι χρησιμοποιεί γλώσσα και έννοιες «αντικαπιταλιστικές» που δεν ταιριάζουν σε ένα «κόμμα πολιτικής ενότητας», όπως κατά τη γνώμη τους θα έπρεπε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή ένα κόμμα χωρίς ιδεολογία, με ρευστές κοινωνικές δεσμεύσεις, πολυσυλλεκτικό χωρίς κριτήρια, χωρίς κοινωνικές προτεραιότητες, χωρίς μεταρρυθμιστικές αιχμές, ένα κόμμα σούπερ-μάρκετ.
Το Σχέδιο των Θέσεων είναι ένα πλήρες, αναλυτικό και ταυτόχρονα ταυτοτικό κείμενο, απουσιάζει όμως ο κριτικός αναστοχασμός και περισσεύει ο αυτοθαυμασμός. […]

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατανάλωσε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο, σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, διεκδικώντας ένα κοινωνικά άμορφο και πολιτικά απροσδιόριστο εκλογικό κοινό, το λεγόμενο πολιτικό κέντρο, δημιουργώντας ασάφεια όσο αφορά την ταυτότητα του. Δημιούργησε διαιρέσεις στις γραμμές του με πλαστά πολιτικά διλήμματα περί ΣΥΡΙΖΑ του 3% και του 33%, περί της μετάλλαξη του ή μη σε κεντρώο κόμμα, περί του ποιοι είναι υπέρ και ποιοι εναντίον της διεύρυνσης, τη στιγμή που η μαζικοποίηση του κόμματος αποτελούσε στόχο καθολικής αποδοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την τελευταία διετία εκπέμπει αντιφατικά πολιτικά μηνύματα, καθώς από τη μία υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας, τη μικρή επιχείρηση, τον οικολογικό μετασχηματισμό, τα δικαιώματα, και από την άλλη παλινωδεί μεταξύ αποδοχής και διαχείρισης του υπάρχοντος, που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μέρος του συστημικού δικομματισμού. Παλινωδία που επηρεάζει καθοριστικά τα δημοσκοπικά μας ποσοστά.

Στο εσωκομματικό πεδίο, η συνεχής αναβολή του συνεδρίου εξαιτίας της πανδημίας εμπόδισε, εκ των πραγμάτων ίσως, τη δημοκρατική αναδιοργάνωση του κόμματος και επέτρεψε να αναδιαμορφωθεί με προβληματικό τρόπο το κομματικό τοπίο, με τη δημιουργία και τη λειτουργία νέων υβριδικών σχημάτων (Πολιτικό Συμβούλιο, ΚΕΑ, Πολιτικό Κέντρο),

Παρόμοια προβλήματα υπήρξαν και στην Επιτροπή Καταστατικού, όπου στη συζήτηση για το προοίμιο του καταστατικού υπήρχε η απαίτηση να αφαιρεθούν στοιχεία της ριζοσπαστικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέσαμε τη διαφωνία μας σε άρθρα για τα δικαιώματα των μελών έναντι των φίλων και για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου με ρευστή σύνθεση και ex officio, όχι εκλεγμένα, μέλη.

Δεν κατανοούμε την επιμονή για «εικονικά μέλη» χωρίς την ελάχιστη συμμετοχή –ακόμα και διαδικτυακή. Ακατανόητη επίσης είναι η δημιουργία άλλων οργανώσεων, παράλληλων, επιμονή που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για επιχείρηση τιμαριοποίησης του κόμματος.

Ζητήματα δημοκρατίας και εξωστρέφειας

Η αιφνιδιαστική πρόταση για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τη βάση του κόμματος, έγινε τη στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ εισπράττει τη φθορά από τη διαχείριση της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας. […]

Είναι Λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο. Η ανάγκη όντως υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει κόμμα μαζικό και λαϊκό. Ταυτόχρονα, κόμμα επιτελικό και δημοκρατικό. Κόμμα συμμετοχικό, κόμμα με στέρεη σύνδεση με την κοινωνία για να την εκπροσωπήσει. Κόμμα ανεκτικό, πλουραλιστικό για να συνθέσει. Κόμμα με ενεργά μέλη όχι μόνο στις εσωκομματικές λειτουργίες, αλλά κυρίως στους κοινωνικούς χώρους που ανήκουν.

Η νέα πρόταση προβάλλεται ως δημοκρατική τομή, ως εκσυγχρονισμός ή και ως άνοιγμα προς την άμεση δημοκρατία. Όμως ο σκληρός δείκτης δημοκρατικής εκπροσώπησης σε όλον τον κόσμο συνδέεται πρωτίστως με τη στενή και άρρηκτη σχέση εκπροσώπου και εκπροσωπούμενου και με τον έλεγχο από την μεριά των εκπροσωπούμενων και τη λογοδοσία των εκπροσώπων. […]

Υποστηρίχθηκε επίσης, ότι η εκλογή της ΚΕ με ενιαία λίστα, κοινή σε όλη την επικράτεια, είναι άμεση δημοκρατία. Είναι όμως εύκολο να κατανοηθεί, ότι για να εκλεγεί κάποιος ή κάποια θα απαιτούνται μερικές χιλιάδες σταυροί. Ότι η πρόταση ευνοεί στους «διάσημους», τις τηλεπερσόνες, τους «αστέρες» της μουσικής βιομηχανίας και του θεάματος. Εκείνους που εργαλειοποιούν τις Οργανώσεις Μελών προκειμένου να εκλεγούν.

[…] Τα μέλη πρέπει να έχουν πραγματικό και όχι θεωρητικό δικαίωμα της εκλογής, δικαίωμα κριτικής, δικαίωμα συναπόφασης και παραγωγής πολιτικής

Φυσικά και σε τελευταία ανάλυση, το λόγο έχει το Συνέδριο και οι εκλεγμένοι σύνεδροι, άνδρες και γυναίκες, με ισότιμη συμμετοχή 50-50% σε όλα. Τουλάχιστον ας υπάρξει μία σοβαρή και ψύχραιμη προσυνεδριακή συζήτηση, χωρίς «σφαλιάρες», χωρίς «κομματικούς μπράβους», χωρίς «άκου να δεις».

Προϋπόθεση του κοινωνικού μετασχηματισμού

Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να γίνει ηγεμονική χωρίς την κίνηση της κοινωνίας, χωρίς η κοινωνία να αναγνωρίζεται στο πολιτικό πλαίσιο που προτείνει. Τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει γενική αποδοχή κρύβοντας τις μαζικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που διαδραματίζονται παγκοσμίως. Κρύβουν νικηφόρους εργατικούς αγώνες που έγιναν σε όλο τον κόσμο.

Το ίδιο και στη χώρα μας, σε καιρούς πανδημίας κινητοποιήθηκαν άνθρωποι για το σύστημα υγείας, την αστυνομική βία, τις γυναικοκτονίες και τη σεξουαλική βία, τα δικαιώματα των ανθρώπων του πολιτισμού, με αυξημένη συμμετοχή των γυναικών και των νέων. Την ίδια περίοδο έγιναν οι εμβληματικές και νικηφόρες κινητοποιήσεις εργαζομένων στην e-food και στην Cosco, ενώ ο διαδικτυακός ακτιβισμός υιοθετήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Αυτός είναι ο δρόμος, αυτός είναι ο τρόπος, δηλαδή η στήριξη των κοινωνικών υποκειμένων, στο βαθμό βέβαια που δεν παραιτείσαι από τη στρατηγική του κοινωνικού μετασχηματισμού..

Όσες και όσοι το συνυπογράφουμε, Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών που προετοίμασαν τα προσυνεδριακά κείμενα Θέσεων, Καταστατικού και ΚΟΕΣ, πιστεύουμε ότι το ενωμένο κόμμα είναι βάση και προϋπόθεση για νικηφόρους αγώνες.

Αθανασίου Κώστας
Βερελή Βάσω
Βίτσας Δημήτρης
Βούτσης Νίκος
Γκόγκογλου Άγγελος
Δρίτσας Θοδωρής
Καλαμαρά Έφη
Καλκανδής Πέτρος
Κνήτου Κατερίνα
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μπασκόζος Γιάννης
Μπουγελέκας Γιώργος
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδημούλης Δημήτρης
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σαμπατακάκης Μιχάλης
Σβίγκου Ράνια
Σκουρλέτης Πάνος
Σπουρδαλάκης Μιχάλης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
 Φίλης Νίκος
Φωτιάδης Χρήστος
Φωτίου Θεανώ
Xριστοδουλοπούλου Τασία.
 
Ολόκληρο το κείμενο