Τόσο κοντά όσο και… μακριά στην τελική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση φέρνει αυτό το Σαββατοκύριακο κυβέρνηση και δανειστές – ένα Σαββατοκύριακο, που διαγράφεται ιδιαίτερα έντονο σε διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών συγγράφουν ήδη κείμενο – προσχέδιο συμφωνίας, και για τον λόγο αυτόν δεν είχαν ούτε χθες, ούτε σήμερα νέες συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Το κείμενο αυτό, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα μπει το Σαββατοκύριακο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ελληνικό επιτελείο και από τη συμφωνία – ή τη διαφωνία – με τα όσα προβλέπει θα κριθεί το εάν είναι εφικτός ο στόχος για κλείσιμο της αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες σκιαγραφούν τις προοπτικές με συγκρατημένη αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν πριν το ελληνικό επιτελείο δει το κείμενο των δανειστών.

Ads

«Αγνωστος Χ» τα εργασιακά

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση οδεύει προς αίσια κατάληξη στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμό, πρόοδος καταγράφεται και στο δημοσιονομικό, ενώ μεγάλος «άγνωστος Χ» παραμένουν τα εργασιακά όπου έχει γίνει μόνον μία συνάντηση ανάμεσα στη νέα υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Σύγκλιση διαφαίνεται και στο κεφάλαιο των δημοσιονομικών, και τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017.  Η κυβερνητική πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού για την επόμενη χρονιά χάρις, κυρίως, στην υπεραπόδοση των εσόδων, εξ ου και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα τεθεί, κατά τις πληροφορίες, στο 1,8% του ΑΕΠ ( Το Μνημόνιο προβλέπει 1,75%).

Λίστα με προαπαιτούμενα

Ενδεχόμενη συμφωνία για την αξιολόγηση θα συνοδεύεται και από λίστα με προαπαιτούμενα, η εκπλήρωση των οποίων θα αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιεύονται τα ποσά της δόσης των 6,1 δις ευρώ. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες τα εν λόγω προαπαιτούμενα θα απαιτούν την κατάθεση και ψήφιση έως και δώδεκα νομοσχεδίων. Το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένει πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, καθώς η ολοκλήρωσή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει το θέμα του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Η προειδοποίηση Τσακαλώτου

Ενδεικτική στην κατεύθυνση αυτή είναι και η σημερινή προειδοποίηση, με προφανή αποδέκτη τη Γερμανία, του υπουργού Οικονομικών στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2017.

Βασική ανησυχία, άλλωστε, της κυβέρνησης παραμένει η απειλή για πιθανές παγίδες και ανατροπές από την πλευρά Σόιμπλε έως το Eurogroup – μια απειλή, την οποία επεσήμανε κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στη συνάντησή του με τον αμερικανικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας τη στήριξή του.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, θετική στάση προς τις ελληνικές θέσεις κρατούν σ’ αυτή τη φάση οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι με πλέον χαρακτηριστική τη δέσμευση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι στο επόμενο Eurogroup θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος και θα πρέπει να δρομολογηθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Βίζερ: Εφικτή η συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

Σήμερα, και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να τεθεί το θέμα του χρέους στις 5 Δεκεμβρίου,  προβλέποντας μάλιστα ότι στη συνέχεια θα υπάρξει «ήπια πλεύση» για το υπόλοιπο του προγράμματος.

Οπως είπε ο Τόμας Βίζερ, αν υπάρξει συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που περιλαμβάνουν και τα εργασιακά, «τότε όλες οι συζητήσεις για το χρέος μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν».