Την ανάγκη επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής όλων των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων θέτουν με επίκαιρη ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, βουλευτές της ΝΔ.

Ads

Με την ερώτησή τους, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Κεφαλογιάννη, να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης της παραγραφής όλων των κακουργηματικών πράξεων του φάσματος αυτού, κατά ανηλίκων και ενηλίκων, στην εικοσαετία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, από τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται, παρατηρείται η αδυναμία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να αντιδράσουν άμεσα μετά το περιστατικό. Κάτι που έχει, συχνά, ως αποτέλεσμα, οι παθόντες να χρειάζονται μέχρι και δεκαετίες, ώστε να είναι σε θέση να καταγγείλουν ή να γνωστοποιήσουν ότι υπήρξαν θύματα κακοποιητικών πράξεων.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης η Όλγα Κεφαλογιάννη με δήλωσή της σημείωσε:

Ads

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική η ανάγκη τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης να νιώσουν ότι ο νόμος είναι σύμμαχος στη σκληρή και διαρκή δοκιμασία τους. Το ίδιο και οι θύτες, να καταλάβουν επιτέλους ότι το κράτος, οι θεσμοί και η ελληνική κοινωνία δεν έχουν καμία ανοχή σε πράξεις που στρέφονται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Τώρα, που η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, είναι η στιγμή των θεσμικών απαντήσεων».

Την ερώτηση -εκτός της Όλγας Κεφαλογιάννη-  την ερώτηση συνυπογράφουν και οι Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Χριστόφορος Μπουτσικάκης.