Υπερτριπλάσιο ποσό για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από αυτό που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους, αναφέρουν ότι την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για νέα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ οι δανειστές επιμένουν στα 20 δισ. ευρώ.

Ads

 
Το ποσό των 6 δισ. ευρώ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που προβάλλει η ελληνική πλευρά, υπολογίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από ανάλυση της BlackRock και παραδόθηκε στους ελεγκτές της τρόικας. Το δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για τεταμένο κλίμα και «κόντρα» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα καθορίσει μάλιστα την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 
 
Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της τρόικας και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το ΔΝΤ απειλεί να δημοσιεύσει τους δικούς του υπολογισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Παρόμοιοι είναι σύμφωνα με αξιωματούχους και οι υπολογισμοί της ΕΚΤ που έχει παροτρύνει την χώρα μας να εξετάσει καλύτερα τα συμπεράσματά της.
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το αποτέλεσμα των ασκήσεων ελέγχων (stress tests) με βάση την έρευνα της BlackRock. Εάν η διαφωνία για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν λυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, η άσκηση της BlackRock μπορεί να παραμερισθεί και να αφεθεί η επίλυση της διαφοράς στην άσκηση αντοχής που θα κάνει η ΕΚΤ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του υπ. Οικονομικών.
 
Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να το καλωσορίσει η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τον επόμενο χρόνο πριν προχωρήσει σε πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου του στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκασθεί να μην προχωρήσει σε μελλοντικές πληρωμές χωρίς μία απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα.
 
Σύμφωνα με το in.gr τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν το δημοσίευμα σε «διαρροές σκοπιμότητας» και υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε στις διαρροές αυτές καθώς εμφανίζεται ενοχλημένο από την ενδεχόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνουν λόγο για άσκηση «πολιτικών πιέσεων» από το ΔΝΤ, ενώ επικαλούνται και πρόσφατη συνέντευξη του Π. Τόμσεν στην οποία έκανε λόγο για «υγιές τραπεζικό σύστημα» διερωτώμενοι τι έχει αλλάξει και πώς έχει καταλήξει στο ποσό των 20 δισ. ευρώ το ΔΝΤ.