Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να συνεδριάζει εκτάκτως και να αποφασίζει κινητοποιήσεις και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αντισυνταγματική απόφαση.

Ads

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των διαθεσίμων των Δήμων ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μονόδρομος στην μάχη της ρευστότητας.

Η ΚΕΔΕ συνεδριάζει σήμερα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού  Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων και προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι «πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών».

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων καταδίκασε επίσης την απόφασή και διαμήνυσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ads

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκαλεί, επίσης, στη 1 το μεσημέρι έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά…). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Θα στραφούμε στο ΣτΕ και θα ζητήσουμε προσωρινή αναστολή εκτέλεσής της απόφασης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση οδηγεί και την Αυτοδιοίκηση σε στάση πληρωμών. Με όλα αυτά αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η επόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την Αυτοδιοίκηση», αναφέρει σε ανακοίνωση της Η ΝΔ.

Στην κριτική του για την υποχρεωτική μεταφορά στην ΤτΕ των ταμειακών διαθεσίμων των δημόσιων φορέων επανήλθε σήμερα και το ΠΑΣΟΚ, με νέα ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για «πρόσθετες αντισυνταγματικότητες» στην επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης:
Περί Συντάγματος και διαθεσίμων (Για δες ποιος μιλάει…)