Με νέα επιστολή, στις 4 Φεβρουαρίου, προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, το Σωματείο των Εργαζομένων (ΣΕΕΘ) τού ζητάει εκ νέου να απαντήσει σε ένα προς ένα στα ερωτήματα, που κατέθεσε ως καταγγελία στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ζητώντας την παρέμβασή της, καθώς αφορούν και στην μη τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Αν δεν απαντήσει κι αυτή τη φορά ο κ. Λιβαθινός οι εργαζόμενοι σχεδιάζουμε να  χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο γ.γ. το Σωματείου Κώστας Κεχαγιόγλου. 

Ads

Η αδιάλλακτη, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής στάση του κ. Λιβαθινού, έχει βάλει σε τροχιά εμφυλίου την πρώτη κρατική σκηνή, καθώς η καλλιτεχνική διεύθυνση όχι μόνο αποφεύγει να  απαντήσει στα ερωτήματα  του Σωματείου (που έθεσε και το ΕΘΝΟΣ στο γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση). Συγχρόνως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής φέρεται να εμφανίζεται σε πρόβες παραστάσεων και να κατηγορεί ανοικτά τα μέλη του Σωματείου για αναξιοπιστία και διχαστικές τακτικές.

«Το Εθνικό θέατρο είναι ένα καζάνι που βράζει και θα εκραγεί! Έχουμε ενημερώσει σχετικά και την υπουργό. Είμαστε, υποτίθεται, πνευματικό ίδρυμα αλλά επικρατεί ένας άρρωστος μακαρθισμός. Πρέπει να επέλθει ρήξη!», δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, Μάκης Σπετσιέρης.

«Καλούμε τον κ. Λιβαθινό, αν έχει στοιχεία, να μας διαψεύσει σε ένα προς ένα στα σημεία», προσθέτει. «Επειδή δεν μπορεί να το κάνει, καταφεύγει σε μεθόδους ανορθόδοξες, που θυμίζουν σκοτεινές εποχές πολιτικών περιόδων φασιστικών και αντιδημοκρατικών. Μας κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια μας!».

Ads

«Δεν φταίει ούτε ο Λιβαθινός, ούτε ο Σπετσιέρης», υπογράμμισε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, Θανάσης Παπαγεωργίου, σε σχέση με την καταγγελία  του Σωματείου για την μη εφαρμογή νέου εσωτερικού κανονισμού. «Κατανοώ φυσικά ότι κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενος κάνει τη δουλειά του και  κοιτάζει το συμφέρον του».

Ο  βασικός λόγος τριβής, εκτιμά ο κ. Παπαγεωργίου, είναι οι μισθολογικές παροχές που ο  Γ. Χουβαρδάς, ως καλλιτεχνικός διευθυντής είχε υποσχεθεί ότι θα διανεμηθούν στους εργαζομένους. Συνολικά 87.000 ευρώ, που ωστόσο με το νέο μισθολόγιο δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε χρηματικό πόσο, παρά μόνο σε είδη (γάλα κ.ά). «Εμείς πάντως ως Δ.Σ. δεν έχουμε κανένα συμφέρον να πάμε κόντρα στους εργαζομένους, γιατί δεν είμαστε εργοδότες. Γιατί συχνά  παρατηρείται να μας εγκαλούν για ζητήματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας. Ούτε προσλαμβάνουμε, ούτε απολύουμε εμείς. Μας εγκαλούν επίσης σε σχέση με τον καλλ. διευθυντή, όταν εμείς δεν έχουμε καμία πειθαρχική εξουσία απέναντί του, όπως δεν έχει κι ο διευθυντής προς εμάς», διευκρινίζει.

Το μοναδικό σημείο για το οποίο ο πρόεδρος του Δ.Σ. εγκαλεί το σωματείο των εργαζομένων, σχετίζεται με τον  εσωτερικό κανονισμό: «Ζητήσαμε από όλα τα τμήματα να καταθέσουν την πρότασή τους, γραπτώς, για το νέο οργανόγραμμα. Κι ενώ το πράξανε όλοι, το σωματείο δεν ανταποκρίθηκε. Αρκέστηκε σε προτάσεις προφορικές. Πάντως  για τον εσωτερικό κανονισμό – επισημαίνει ο κ.Παπαγεωργίου – απαιτείται πολύς  χρόνος. Θα  έπρεπε να μπει στο Εθνικό  Θέατρο ένα συνεργείο που θα εργαστεί αποκλειστικά για αυτό,  ώστε να κατατεθεί η πρόταση σε 2 μήνες».

Με τη νέα πάντως επιστολή του προς τον καλλ. διευθυντή το Σωματείο επανέρχεται στις «χιλιοειπωμένες αόριστες και ψευδείς κατηγορίες», όπως εγκαλείται,  ρωτώντας τον εκ νέου, για τη μη νόμιμη καταβολή του επιδόματος επικινδύνου εργασίας σε εργαζόμενους που το δικαιούνται, για την εργολαβοποίηση των εργασιών ορισμένων τμημάτων του Ε.Θ, για τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας, και το πρόστιμο των 100.000 ευρώ (για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία), υπόθεση που βρίσκεται στα δικαστήρια – ο διευθυντής του ΙΚΑ, πάντως, σε παλαιότερη δήλωσή του, μας υπογράμμιζε ότι η παράβαση υφίσταται και το πρόστιμο δεν παραγράφεται.

Μεταξύ των ερωτημάτων που υποβάλλονται εκ νέου στον κ.Λιβαθινό είναι και το αν «πρόκειται για ψέμα ότι τον Αύγουστο του 2016 προσπαθήσατε να κατατμήσετε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», «να ασκήσατε πρωτοφανή πίεση στους συμβασιούχους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου, διαδίδοντας ότι δεν θα καταβληθούν οι μισθοί για την παροχή της εργασίας τους την περίοδο του μηνός Αυγούστου 2016 και στη συνέχεια θα απολυθούν αν δεν υπογραφούν οι προτεινόμενες από μέρους σας συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου;».

«Πρόκειται για ψέμα – συνεχίζει η επιστολή – η  πρόσληψη απεργοσπαστών σε ήμερα που υπήρχε προγραμματισμένη στάση εργασίας;».

Στο μεταξύ, το ΣΕΕΘ καταγγέλλει και τις «3 περιπτώσεις ειδικής μεταχείρισης ανθρώπων του κύκλου του κ. Λιβαθινού». Αναμένονται οι απαντήσεις του κ. Λιβαθινού.

Πηγή: Έθνος