Η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί απόλυτη κυβερνητική δέσμευση και δεν συζητάμε νέα περικοπή τους καθώς τα χρήματα πέφτουν όλα στην αγορά, και επιπλέον συντηρούν πολλές οικογένειες, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή». Μεταξύ άλλων ο υπουργός χαρακτηρίζει «τερατολογία» τα όσα λέγονται περί «νέας γενιάς συνταξιούχων των 600 ευρώ». 

Ads

Ο υπουργός τονίζει ότι «οι σημερινές συντάξεις, προστατεύονται πλήρως και για πάντα και το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης μας είναι ο νέος θεσμός της Εθνικής Σύνταξης, που έχει ως σκοπό την προστασία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό όλων των συνταξιούχων, ακόμη και αυτών που ήταν μακροχρόνια άνεργοι ή με διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό».

Χαρακτηρίζει απόλυτη και σκόπιμη διαστροφή της πραγματικότητας τα περί μείωσης των νέων συντάξεων.

Υποστηρίζει επίσης ότι η Εθνική Σύνταξη αφορά όλους, Έλληνες και αλλοδαπούς που δούλεψαν νόμιμα στη χώρα για 15 τουλάχιστον χρόνια και ότι αποτελεί «το βασικό εργαλείο κοινωνικής αναδιανομής της μεταρρύθμισης μας».

Ads

Επί παραδείγματι για κάποιον που συνταξιοδοτείται σήμερα με 700 ευρώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «στα 35 χρόνια εργασίας θα πάρει την Εθνική Σύνταξη, των 384 Ευρώ, συν το ανταποδοτικό κομμάτι των 266 Ευρώ, (συνολικά 650 Ευρώ, σε ποσοστό αναπλήρωσης 93%), συν την επικουρική του σύνταξη».

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα για «νέα γενιά συνταξιούχων, των 600 ευρώ», ο υπουργός, χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό «βρόμικο και προβοκατόρικο» και «τερατολογία», χωρίς βάση την οποία δεν εκφράζουν «ούτε κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αναφορικά με την ένταξη όλων των ταμείων στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει: «Προχωρούμε, για πρώτη φορά, σε πραγματική λειτουργική ενοποίηση με ίδιους κανόνες για όλους, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, τόσο στις εισφορές όσο και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, για τους αγρότες».

Επισημαίνει ότι το ΕΤΕΑ θα είναι ο μοναδικός φορέας επικουρικής ασφάλισης, (όπως το μετεξελιγμένο ΙΚΑ θα είναι ο μοναδικός φορέας κύριας ασφάλισης) με την περιουσία τους σε έναν ενιαίο «κουμπαρά» υπό την εγγύηση του κράτους.

Τέλος, σε ότι αφορά την άποψη περί διεθνοποίησης της διαπραγμάτευσης και της «μάχης», ο Γιώργος Κατρούγκαλος συμφωνεί ότι «το ασφαλιστικό είναι και εθνικό θέμα, γιατί αφορά όλους μας, και ταξικό θέμα, γιατί δεν μπορεί να λυθεί με κοινωνικά ουδέτερο τρόπο, και ευρωπαϊκό θέμα, γιατί αφορά, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα ταυτοτικό ζήτημα της Ευρώπης: το κοινωνικό κράτος».