Την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ads

Επίσης κάλεσε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που «δημαγωγούσαν για προδοσία και αρνούνται και σήμερα να ονομάσουν τη γειτονική χώρα με το συμβατικό/συνταγματικό της όνομα», να τις ακούσουν προσεκτικά.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει στη δήλωσή του:

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Να τις ακούσουν και όσα στελέχη της ΝΔ δημαγωγούσαν για προδοσία και αρνιούνται ακόμη και σήμερα να ονομάσουν τη γειτονική χώρα με το συμβατικό/συνταγματικό της όνομα.

Ads

Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» είπε.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια, ενώ εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της.

Ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη και σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να δούμε τη γειτονική χώρα «σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».