Τη μικρή πίτα επικαλείται ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για το χαμηλό ύψος των συντάξεων: «αυτές τις λειψές (συντάξεις) μπορούμε να δώσουμε σήμερα» λέει, αλλά ισχυρίζεται ότι τη μοιράζει πιο δίκαια και στο επόμενο διάστημα,  που βλέπει να   ανακάμπτει η οικονομία,  θα μπορέσουν να μοιράσουν  και τα οφέλη της ανάπτυξης.  Πιστεύει ότι οι πολίτες  βλέπουν  ότι προσπαθούν να αντισταθούν στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και  τους δίνουν πίστωση χρόνου.

Ads

Ο ίδιος λέει ότι ανήκει στο 10% των πιο εύπορων μεσοστρωμάτων  αλλά υποστηρίζει ότι  οι ρυθμίσεις που έφερε,  πλήττουν τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα,  δεν μιλάει όμως για αυταπάτες. Αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι είχαν υποτιμήσει τις ιδεολογικές εμμονές των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρώπης.

Στη συνέντευξη αυτή  (που έγινε με γραπτές ερωτήσεις και δεν υπήρχε η δυνατότητα follow up) ο Γιώργος Κατρούγκαλος  απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο αν θα ψήφιζαν τα μέτρα αυτά εάν τα είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και  στο γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει παρουσιάσει ακόμα αποτελέσματα στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και ειδικά  στο θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων.

-Είστε ενάμιση χρόνο στην εξουσία, πόσο θεωρείτε ότι αυτή σας έχει αλλάξει; 

Ads

«O Ταλεϋράνδος έγραφε ότι οι Ιακωβίνοι όταν γίνονται υπουργοί δεν είναι Ιακωβίνοι υπουργοί. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί νομοτέλεια. Από τον Ιανουάριο του 2015, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις με κοινωνικό πρόσημο και φροντίδα για τους πιο αδύναμους.  Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχω αλλάξει, σε ό,τι αφορά τις βασικές ηθικές και πολιτικές μου επιλογές, από τότε που, δεκαπέντε χρονών, οργανώθηκα στην αριστερά».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα όπως τον κατηγορεί ή αντιπολίτευση,  ή είχε αυταπάτες όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας;

«Είχαμε υπερεκτιμήσει όλοι τον βαθμό που λειτουργεί η δημοκρατία στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε επίσης υποτιμήσει τις ιδεολογικές εμμονές των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρώπης που φάνηκε ότι ήταν διατεθειμένοι να θυσιάσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, μόνο και μόνο για να μην επιτρέψουν την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πολιτικής στην κυρίαρχη ορθοδοξία της λιτότητας».

-Έχει κάνει λάθη κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση;

«Μόνο όποιος δεν δρα καθόλου δεν κάνει λάθη. Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, ειδικά σε αλλαγές που αφορούν το επίπεδο της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Πάρτε, όμως,  επίσης υπόψη σας το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα έχουμε πάρει μέτρα συγκράτησης των ελλειμμάτων και διαχείρισης του χάους που παραλάβαμε. Μοιράσαμε δίκαια τα βάρη, αλλά αυτό δεν φτάνει. Τώρα που θα ανακάμψει η οικονομία θα μπορέσουμε να μοιράσουμε δίκαια και τα οφέλη της ανάπτυξης. Γιατί, προφανώς, εμείς δεν θέλουμε ούτε ανάπτυξη για την ανάπτυξη ούτε τα οφέλη της μόνο για τους λίγους».

-Αν τα μέτρα που φέρνετε, μαζί και την ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών, τα έφερνε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα τα ψηφίζατε;

«Αποκλείεται η προηγούμενη κυβέρνηση να έφερνε νόμους σαν και αυτούς που φέραμε εμείς. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για παράδειγμα, από την οποία επωφελείται το 90% και επιβαρύνεται το 10% των πιο εύπορων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, μας κατηγόρησε για ταξικό μίσος και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

-Για  ποιον λόγο πιστεύετε ότι είστε ταξικός αποστάτης, όπως δηλώσατε πρόσφατα;

«Μα γιατί εγώ από πλευράς των εισοδημάτων που είχα από τη δικηγορία και το πανεπιστήμιο, δεν ήμουν μεν μεγαλοαστός, ανήκα όμως  στο 10% των πιο εύπορων μεσοστρωμάτων. Οι ρυθμίσεις του νόμου που εισηγήθηκα, ουσιαστικά πλήττουν τα προσωπικά μου οικονομικά συμφέροντα και όσων έχουν εισόδημα σαν και αυτό που είχα εγώ».

-Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα ―όπως και οι προηγούμενες― στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής; Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα στο θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων, που ήταν και σημαία της προεκλογικά;

«Γίνονται πολλά βήματα, όχι ακόμη αρκετά. Οι λίστες, όχι μόνον η εμβληματική λίστα Λαγκάρντ, πλέον διερευνώνται, φόροι και πρόστιμα καταλογίζονται. Ποινικές διώξεις ασκούνται και εκατομμύρια αρχίζουν να εισπράττονται. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή».

-Υποστηρίξατε πρόσφατα ότι «εάν το νομοσχέδιό μας ήταν νόμος λαιμητόμος, νόμος καρμανιόλα, θα έτρεμε η γη, έξω από τη Βουλή». Ωστόσο, ούτε επί κυβέρνησης Σαμαρά είχαμε μαζικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Είναι αυτό ένα ασφαλές κριτήριο;

«Έχω την αίσθηση ότι οι πολίτες, μολονότι πιέζονται από την κρίση, αντιλαμβάνονται ότι προσπαθούμε να αντισταθούμε στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και δίνουν ακόμη πίστωση χρόνου στην κυβέρνησή μας».

-Θεωρείτε ότι με σύνταξη κάτω από χίλια ευρώ, μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος;

«Γιατί, μπορεί να ζήσει άνετα με μισθό κάτω από χίλια ευρώ; Πώς είναι δυνατόν, όμως, μισθός 800 ευρώ, όπως είναι ο μέσος σημερινός μισθός, να χρηματοδοτεί συντάξεις πάνω από 1000; Ο νόμος μας εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει καμιά μείωση στις σημερινές κύριες συντάξεις. Για τους μελλοντικούς συνταξιούχους εξασφαλίζει ανώτερες συντάξεις για όσους (τη συντριπτική, δυστυχώς πλειοψηφία στο πλαίσιο της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας μετά 6 χρόνια αμείλικτης λιτότητας) έχουν μέσο εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ το μήνα. Να εξηγηθούμε, πάντως: Όταν δήλωσα υπερήφανος για την μεταρρύθμιση δεν εννοούσα, φυσικά, ότι είμαι και ικανοποιημένος με το ύψος των σημερινών συντάξεων. Αυτές τις λειψές μπορούμε να δώσουμε σήμερα, μοιράζοντας πιο δίκαια μια πολύ μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, υπό το βάρος συντριπτικών ελλειμμάτων. Περήφανος αισθάνομαι γιατί μεταρρυθμίσαμε το σύστημα με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης και γιατί η ρήτρα ανάπτυξης θα επιτρέψει την άνοδο των συντάξεων μαζί με την άνοδο της οικονομίας».