Ενοποιήσεις Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εξομοίωση ασφαλιστικών εισφορών και διασφάλιση των κατώτερων συντάξεων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ads

Κατά τη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο για να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στη Βουλή.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να εξουδετερώσουμε την εφαρμογή του μέτρου, με ισοδύναμα», ωστόσο σημείωσε ότι η υπόθεση των ισοδυνάμων δεν είναι εύκολη, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. 

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί νωρίτερα σήμερα και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης, με δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου είπε χαρακτηριστικά «Παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποιες ιδέες τις οποίες επεξεργαζόμαστε και οι οποίες πρέπει να τεκμηριωθούν πλήρως για να μπορέσουμε να της βάλουμε σε ισχύ. Αν συμβεί αυτό θα αποτελέσει πολύ ισχυρό ισοδύναμο για να αποφύγουμε τη ρήτρα ειδικά στο ΕΤΕΑ».

«Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι στόχος της κυβέρνησης», υπογράμμισε από την πλευρά του,ο Υπουργός Εργασίας, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής ανεξάρτηωτν εμπειρογνωμόνων, που θα επεξεργαστούν μια νέα πρόταση για τα εργασιακά.

Ads

Στόχος της επιτροπής που θα είναι υπό την εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) θα είναι η κατάθεση ενός εναλλακτικού σχέδιο μεταρρύθμισης για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει για τις συντάξεις από τον Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι ομαδικές απολύσειςκαι ο συνδικαλιστικός νόμος που εντάσσεται στη διαπραγμάτευση του Φθινοπώρου και θα συζητηθούν «πακέτο».

Μέχρι να θεσπιστεί ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες (πχ ν. 3863/ 2010, 4093/2012). Παράλληλα όμως θα εκδίδονται υπουργικές εγκυκλίους ή ακόμα και αποφάσεις για την κατά το δυνατόν ευμενέστερη για τους ασφαλισμένους εφαρμογή των συγκεκριμένων νόμων του 2010 – 2012,  αλλά και εκείνων που ψήφισε η κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου και στις 13 Αυγούστου.