«Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αυξήσεις που φέρνει η εφαρμογή του ΦΠΑ 24% από Τετάρτη.

Ads

«Προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς. Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε», είπε ο υπουργός μιλώντας ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά το ΕΚΑΣ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο με τους ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε».

Όπως προανάγγειλε το ισοδύναμο μέτρο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψουν τα αναδρομικά οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα είναι ένα ad hoc (επί τούτω) επίδομα που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους, με λογιστικό τρόπο από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ads

«Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας», αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι θεσμοί διαφωνούν.