Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε την κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης για το Δημόσιο, μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα  ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη δεν θα γίνονται σε περιπτώσεις αντιμετώπισης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αντίθετα, θα εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών άμυνας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για επιστράτευση θα ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού, να εξουσιοδοτεί υπουργούς και περιφερειάρχες να προβαίνουν σε επίταξη υπηρεσιών.

Ads

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, την επανασύσταση κλάδων που έχουν καταργηθεί, αλλά και την τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, μια διαδικασία που είχε παγώσει λόγω Μνημονίου.