«Δεν πρόκειται απλά για συκοφαντία, αλλά για προβοκάτσια και πλαστογραφία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος για το δημοσίευμα του Βήματος, που υποστηρίζει πως υπέγραφε ως νομικός, ακόμη και μετά την εκλογή του στο ευρωκοινοβούλιο και έως τις 27 Ιανουαρίου – όταν και ορκίστηκε υπουργός -, συμφωνητικά με απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους που προέβλεπαν πως θα λάμβανε ως δικηγορική αμοιβή το 12% επί των αποζημιώσεων που θα έπαιρναν σε περίπτωση επαναπρόσληψής τους.

Ads

«Αν ήταν αληθινό δεν θα έπρεπε μόνο να παραιτηθώ αλλά να φύγω από τη χώρα ή να αυτοκτονήσω», τόνισε και ανακοίνωσε πως αξιώνει από την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει 10.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσει στο ΚΕΘΕΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το δημοσίευμα είναι υπόδειγμα κιτρινισμού και μαύρου ψέματος, επισημαίνοντας πως το επίμαχο έγγραφο με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου που παρουσιάζεται ως συμφωνητικό, είναι  χαρτί μισθολογικής διαφοράς με το Δημόσιο και έχει υπογραφεί από συνεργάτη του.

Διαβάστε επίση:

Από την πλευρά του το Μαξίμου αναφέρει πως «ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνουν τώρα να αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου μετά τις δηλώσεις του τελευταίου».«Όσο για τον υπουργό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λογικό είναι να έχει πρόβλημα καθώς έχασε τη “δουλειά του”», τονίζουν από την κυβέρνηση και προσθέτουν: «Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι να θυμούνται ότι το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια», όπως λέει και ο λαός μας».

Στη Συνέντευξη Τύπου

Ειδικότερα στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Βήματος «συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας» και «πρωτοφανές» γεγονός για προβοκάτσια και πλαστογραφία. «Το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου», τόνισε.

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος. Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.

«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε. Ανέφερε, επίσης, ότι τη Δευτέρα θα απαιτήσει από τη συγκεκριμένη εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ. Στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν το πράξει, θα καταθέσει αγωγή εναντίον της, ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό. «Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η συκοφαντία όμως είναι» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι επικοινώνησε ήδη με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε, ενώ αναφερόμενος στους στόχους του δημοσιεύματος, είπε ότι πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση και επιχειρούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες, έστω και για λίγες ώρες, για την ηθική υπόσταση της ίδιας και των μελών της.

Ολόκληρη η ομιλία