«Δεν μπορεί οι βουλευτές να λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι απόρρητων εγγράφων και να βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Υπάρχουν νομικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο ραδιόφωνο 24/7 αναφερόμενος στην κατάθεση διαβαθμισμένων εγγράφων στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο για τη συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.

Ads

Ο κ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε πως είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα στη Βουλή βλέπουμε ένα κοινοβουλευτικό θέατρο με πρωταγωνιστή την επιπολαιότητα».

Υπενθυμίζεται ότι έχει προκύψει μείζον πολιτικό ζήτημα από την κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να καταθέσει απόρρητα έγγραφα και συγκεκριμένα πρακτικά αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ στη Βουλή ενόψει της συζήτησης της ερώτησης της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο και την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλοντας να επιτεθεί στον Πάνο Καμμένο δεν δίστασε, μεταξύ άλλων εγγράφων που κατέθεσε στα πρακτικά, να καταθέσει στη Βουλή ακόμη και απόρρητα έγγραφα, αλλά υποστηρίζοντας πως «τα δίνει όχι για να διανεμηθούν αλλά για να τεθούν στη διάθεση ενδιαφερόμενων βουλευτών». Ο Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία του, διαπίστωσε άμεσα το ζήτημα που προέκυπτε από την κίνηση του Λοβέρδου και φύλαξε τα εν λόγω έγγραφα σε ένα κλειστό φάκελο, τον οποίο και παρέδωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκεί διαπιστώθηκε ο απόρρητος χαρακτήρας των εγγράφων και ο φάκελος παραδόθηκε στο γγ της κυβέρνησης.

Ads

Το Υπουργείο Εξωτερικών, όταν ενημερώθηκε για το ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση διαμηνύοντας πως η δημοσίευση απόρρητου υλικού αποτελεί παραβίαση ποινικού κώδικα και τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Το υπ. Εξωτερικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα» σχετικά με δημοσίευση απόρρητου υλικού, επισημαίνοντας ότι στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων παραβιάζουν ακόμη και τον ποινικό κώδικα.