Η επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα αναζωπυρώνει στα γερμανικά ΜΜΕ την συζήτηση για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Όπως γράφει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει ότι «το αίτημα αυτό πήρε άλλες διαστάσεις από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα». Προσθέτει, δε, ότι η Γερμανία προτιμά να λησμονεί το Ολοκαύτωμα για να μην πληρώσει. Την ίδια στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος καταλογίζει φόβο στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που δεν προβαίνει σε διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. 

Ads

«Από την έναρξη της κρίσης», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, «οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο: η Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα. Στις 5 Μαρτίου ο Γερμανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα…στο ταξίδι του θα μιλήσει και για το παρελθόν…στο πλευρό του Έλληνα ομολόγου του θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, ένα χωριό, θέατρο μιας γερμανικής θηριωδίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ξέρει κανένας στη Γερμανία. Ο Γκάουκ δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».

Το άρθρο επισημαίνει ότι στη Γερμανία έχουν περάσει απαρατήρητα τα ολοκαυτώματα ολόκληρων χωριών στην Ελλάδα, ενώ υπενθυμίζει επίσης ότι εκείνοι που έδωσαν το πρόσταγμα από την πρώτη ορεινή Μεραρχία Αλπινιστών “Εντελβάις” για την εκτέλεση 82 χωρικών στις Λυγκιάδες, οι μισοί από αυτούς μικρά παιδιά, καταδικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών; Στις σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους τόπους, μόνο ο πρόεδρος Ράου επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ την Καισαριανή…ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες. Το ταξίδι Γκάουκ γίνεται στη σωστή στιγμή», σχολιάζει η εφημερίδα υπενθυμίζει και τις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων αλλά και το φόβο του Βερολίνου πως σε περίπτωση που καταβάλει αποζημιώσεις θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων από ολόκληρο τον κόσμο. «Μόνο έτσι εξηγείται γιατί οι Γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα», καταλήγει.

Ads

Την ίδια στιγμή, ως τη μόνη οδό για την πρακτική και αποτελεσματική προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων χαρακτηρίζει το αίτημα για γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για το συνολικό χειρισμό στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον Μανώλη Γλέζο, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς χαρακτήρισε «φόβο και ροκάνισμα του χρόνου το αίτημα για δεύτερη απόφαση του ΝΣΚ, βαφτίζοντας τη γνωμοδότηση της παραπάνω επιτροπής, “πρόταση”» και άφησε αιχμές για σκόπιμη καθυστέρηση λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «αποτελεί μέρος της κοροϊδίας ως προς την αντιμετώπιση αυτού του εθνικού θέματος». «Διερωτώμαι μήπως πρόκειται ουσιαστικά για φόβο του κ. Βενιζέλου να ομολογήσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ασκήσει πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για τις οφειλές της», πρόσθεσε.

«Όταν ο κ. Γλέζος διαβάσει το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα αντιληφθεί ότι η πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, να ζητήσει γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το συνολικό χειρισμό της υπόθεσης και την περαιτέρω συνεργασία των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ήταν η μόνη οδός για την πρακτική και αποτελεσματική προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων», ανταπάντησε το Υπουργείο.