Φρένο μπήκε στις παράνομες εργασίες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στο βουνό Κάκαβος της Χαλκιδικής για την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μετά την μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων. 

Ads

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο tvxs.gr, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης έδωσε προφορική εντολή να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου επισκεφτούν την περιοχή οι Επιθεωρητές Μεταλλείων για να κάνουν αυτοψία κάτι που θα γίνει την επόμενη Τρίτη. 
 
«Τα καταφέραμε με την κινητοποίηση να σταματήσουμε τουλάχιστον για το τριήμερο αυτό τις εργασίες. Κάτι που ήταν κρίσιμο. Πρόκειται φυσικά για πολύ μεγάλη κατασκευή αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ γρήγορα» τόνισε η Κατερίνα Ιγγλέζη.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής προχώρησαν την τελευταία ώρα σε μεγάλη κινητοποίηση στο βουνό Κάκαβος της ΒΑ Χαλκιδικής. Βρέθηκαν εκεί συνοδία δικηγόρων απαιτώντας τις άδειες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και καταγγέλλοντας τις παράνομες εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη για την ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Κάτοικοι που μετέβησαν στο βουνό σήμερα το πρωί διαπίστωσαν ότι οι εργασίες συνεχίζονταν παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχετική άδεια από την πολεοδομία. 

Ads

image

image
Φωτογραφίες από τις παράνομες εργασίες (alterthess.gr) 

Νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη κατήγγειλε το γεγονός και σημείωσε ότι επικοινώνησε με την Επιθεώρηση Μεταλλείων η οποία ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αυτοψία την Τρίτη. Επιπλέον τόνισε ότι είχε επαφές με την Πολεοδομία, την Εισαγγελία Χαλκιδικής αλλά και αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο, όλοι δήλωσαν αναρμόδιοι.
 
«Η μια υπηρεσία πετάει το μπαλάκι στην άλλη και όλες μεταθέτουν το θέμα για την Τρίτη όταν και θα γίνει ο έλεγχος από την επιθεώρηση μεταλλείων. Μέχρι τότε όμως θα έχουν κατασκευάσει το μισό εργοστάσιο καθώς είναι προκάτ κατασκευή» είχε δηλώσει η βουλευτής στο ρ/σ στο Κόκκινο 105.5.
 
Αυτές οι δηλώσεις αναρμοδιότητας προκάλεσαν την αντίδραση των κατοίκων που ανέβηκαν στο βουνό για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις παράνομες εργασίες κάτι που κατάφεραν αφού μετά από ώρες κινητοποιήσεων υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. 

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, συνέχιζει απτόητη τις εργασίες της σε διάφορα σημεία της Χαλκιδικής χωρίς τις σχετικές άδειες. Σημειώνεται ότι μόλις χθες η Επιθεώρηση Μεταλλείων έδωσε εντολή διακοπής επίσης παράνομων εργασιών της εταιρείας για τη διάνοιξη δρόμου που γίνονται στο Λάκκο Καρατζά.

image
Η απόφαση (από alterthess.gr)
 

Κινητοποίηση την Κυριακή

Κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες καλούν την Κυριακή 8 Ιουνίου σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. 

 image

Προθεσμία για την υπόθεση του εργοταξίου στις Σκουριές
 
Σε μια ακόμη εξέλιξη, προθεσμία για τις 16 και 17 Ιουνίου πήραν τα 14 άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση του εργοταξίου στις Σκουριές και τα οποία σήμερα κλήθηκαν σε απολογία ενώπιον της ανακρίτριας Χαλκιδικής στο δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου.
 
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά για την υπόθεση αυτή διώκονταν 20 άτομα εκ των οποίων οι 2 είχαν προφυλακιστεί στις 14 Απριλίου του 2013 και αποφυλακίστηκαν στις 14 Οκτωβρίου του 2013. Τον Ιούλιο του 2013 μετά την απολογία τους προφυλακίστηκαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση οι οποίοι αποφυλακίστηκαν στις 6 Νοεμβρίου μετά την θετική γνωμοδότηση ανακρίτριας και εισαγγελέα.
 
Στη συνέχεια στο σύνολο των 20 κατηγορουμένων προστέθηκε ακόμη ένας και έτσι στις 16 και 17 Ιουνίου τα υπόλοιπα 14 άτομα θα απολογηθούν στην Ανακρίτρια Χαλκιδικής.