Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», πραγματοποιήθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων στην επιχείρηση και των οικογενειών τους, στην Αθήνα, όπου κατέφθασαν με λεωφορεία, μαζί με φορείς και σωματεία που τους συμπαραστέκονται από την Στερεά, την Εύβοια και την Αττική.

Ads

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, η οποία πύκνωνε από τις προσυγκεντρώσεις των αλληλέγγυων σωματείων.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής, τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Δίνουμε σήμερα μια μαζική μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπεράσπιση και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους σχέσεων, δικαιωμάτων και βεβαίως την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.

»Η ΛΑΡΚΟ, αυτή η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ενταγμένη σε ένα κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία και στον πραγματικό έλεγχο και αυτής της επιχείρησης. Διότι μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας, να υπάρξει πραγματική ευημερία για τον ελληνικό λαό».

Ads

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο φόντο των κυβερνητικών σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Όπως είπε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», την Παρασκευή, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία «εξυγίανσης» της ΛΑΡΚΟ με την μέθοδο της «εκκαθάρισης εν λειτουργία». Θα ακολουθήσει η πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο «πακέτα», το εργοστάσιο και το ορυχείο, με διαγωνισμό που θα γίνει την ίδια ημέρα και με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα δύο.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα υπάρξει επενδυτής και αυτό θα είναι καλό και για τους εργαζομένους διότι θα τελειώσει αυτό το καθεστώς ανασφάλειας» και εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων, λόγω εξειδίκευσης, θα βρει δουλειά στον επόμενο επενδυτή, με όρους αγοράς «δηλαδή ό,τι παίρνουν οι εργαζόμενοι σε παρόμοιες εξορυκτικές βιομηχανίες».

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα αυτή την ώρα και το θέμα “σέρνεται” επί 35 χρόνια. «Η ΛΑΡΚΟ χρωστά 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, έχει να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στα 135 εκατ. ευρώ – προστιθέμενα στα προηγούμενα – της έχουν καταλογιστεί περιβαλλοντικά πρόστιμα περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μολύνει τον Ευβοϊκό και λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων της. Διότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα. Πραγματικά, δεν πάει άλλο. Το ποσό που οφείλει στη ΔΕΗ δεν θα πληρωθεί, αλλά αν αφήσουμε να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Και η ΔΕΗ δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις», σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης.

Κι άλλο αίμα…

Το συλλαλητήριο έγινε και στο φόντο ακόμη μίας τραγωδίας. Ένας ακόμη νέος εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ προστέθηκε στη μαύρη λίστα των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν συμβεί στην επιχείρηση. Ο 35χρονος εργάτης ήταν χειριστής εξορυκτικού μηχανήματος και σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο μεταλλείο της Εύβοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εργασιών υποχώρησε το έδαφος, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το εξορυκτικό μηχάνημα και να βρει τραγικό θάνατο. Ο εργαζόμενος ήταν πατέρας δύο παιδιών.