Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Θάνου Κατσάμπα, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης. «Τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομίας», σημείωσε σε αυστηρό τόνο, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επικεντρώνονται στο υπάρχον πρόγραμμα προσαρμογής.

Ads

Ο Θάνος Κατσάμπας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία «μπορεί να πάρει τη μορφή είτε συμμετοχής του επίσημου τομέα είτε μέσω επιπρόσθετων δανείων, ελπίζω με πιο ευνοϊκούς όρους». Παράλληλα ο Κατσάμπας σημείωσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι επιθυμητό καθώς θα οδηγούσε τη χώρα δεκαετίες πίσω.
 
«Τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας» διευκρίνισε σε αυστηρό τόνο ο Στουρνάρας στο Reuters, μετά την απήχηση των δηλώσεων του κ. Κατσάμπα.
 
Στην ίδια γραμμή ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, επισήμανε νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επικεντρώνονται στο να τεθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής στη σωστή τροχιά.
 
Διευκρινίσεις Κατσάμπα

 
Ο ίδιος ο κ. Κατσάμπας με δήλωσή του υποστηρίζει ότι το επίμαχο δημοσίευμα της Wall Street Journal «περιέχει, τουλάχιστον, τρεις σημαντικές ανακρίβειες».
 
«Πρώτη και κύρια, είναι ότι οι δηλώσεις είχαν σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο το Μάρτιο. Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση ή αναφορά σε ‘τρίτο πρόγραμμα διάσωσης’, όπως λανθασμένα αναφέρει ο τίτλος του άρθρου.
 
»Δεύτερη, δεν επέμενα ποτέ ότι πρέπει η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ να πληρώσουν για την επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παίρνω καμία θέση σχετικά με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η δήλωσή μου ήταν ότι το ΔΝΤ έχει παράσχει μία τετραετή χρηματοδότηση και ότι στην παρούσα συγκυρία δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση.
 
»Τρίτη, σε όλα τα σχόλια αντανακλώνται οι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη είτε του ΔΝΤ είτε της ελληνικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει σωστά μια διευκρίνιση για το θέμα αυτό».
 

Σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα ζήτησε ο ίδιος από την αμερικανική εφημερίδα να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.
 
Το θέμα στη Βουλή φέρνει ο Μιχελάκης
 
Οι δηλώσεις του πάντως προκάλεσαν αντιδράσεις. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσε για το ζήτημα ερώτηση στη Βουλή.
 
Ο κ. Μιχελάκης χαρακτηρίζει «προκλητικές» τις δηλώσεις αυτές και ερωτά τον υπ. Οικονομικών αν ο διορισμένος από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τον τότε ΥΠΟΙΚ αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ ενημέρωσε τη σημερινή κυβέρνηση για τις απόψεις που εξέφρασε δημόσια. Ακόμη, ρωτά αν έπειτα από αυτό μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ και τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση.