Ένα πανό που αναγράφει «Κάτι βρωμάει στο ελληνικό θέατρο» τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου, ύστερα από την επισημοποίηση της παραίτησης του διευθυντή του Δημήρη Λιγνάδη. Πίσω από την κίνηση αυτή φέρεται να είναι η ομάδα «Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία» η οποία ανάρτησε και σχετικές φωτογραφίες σε σελίδα της στο Facebook. 

Ads

Όπως αναφέρεται στη σελίδα στο Facebook: «Η Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία υλοποιεί παρεμβατικές, συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις. Είναι μια μυστική καλλιτεχνική οργάνωση που πρόθεσή της είναι να προκαλέσει ταραχή στην κυρίαρχη συζήτηση για τον πολιτισμό. Ιδρύθηκε μια νύχτα του 2019 στο μπαρ Βυσσινόκηπος εμπνευσμένη από τη Φιλική Εταιρεία. Τα μέλη της είναι και θα παραμείνουν μυστικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλλιτεχνικού της έργου».

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο το βράδυ, ύστερα από παρασκήνιο πολλών ημερών στη δίνη του #metoo, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανακοίνωσε την παραίτησή του. Σύμφωνα με τις επίμονες φήμες, όσα θα αποκαλύπτονταν θα ήταν πολύ ειδεχθέστερα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα για άλλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο για «στοχοποίησή του» και «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό του, χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία». 

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν ο «εκλεκτός» της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία τον τοποθέτησε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μάλιστα του έδωσε απευθείας τη θέση, καταργώντας την πρακτική των διαγωνισμών που είχε ακολουθήσει η προκάτοχός της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά, για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών. 

Διαβάστε επίσης: 

Εισαγγελική παρέμβαση και παραίτηση Μενδώνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ads

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά και τις παραιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, υπενθυμίζοντας πως ο Δημήτρης Λιγνάδης υπήρξε προσωπική επιλογή της Λίνας Μενδώνη. «Το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο μάτι του κυκλώνα που σαρώνει τον καλλιτεχνικό κόσμο και αφορά ανάρμοστες συμπεριφορές και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Επί μέρες, κι ενώ οι φήμες «σέρνονταν» κι ενώ οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του με επιστολή τους έδειχναν ότι κάτι «σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», το υπουργείο Πολιτισμού είχε επιβάλλει με αλαζονικό ύφος τη σιωπή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: 

«Μέχρι που ήρθε η αινιγματική παραίτηση του Διευθυντού του Θεάτρου κ. Δ. Λιγνάδη, η οποία κατά δραματική σύμπτωση συνέπεσε με μια συνταρακτική (ανώνυμη) συνέντευξη για βαριά σεξουαλική κακοποίηση από καθηγητή του Εθνικού Θεάτρου το 2005. Μετά από αυτές τις δραματικές εξελίξεις, έχει φτάσει η ώρα του εισαγγελικού ελέγχου, όχι μόνο για το πρόσφατο παρελθόν, αλλά σε βάθος χρόνου. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Να μην θεωρήσει ότι με την παραίτηση Λιγνάδη η «υπόθεση έκλεισε». Να μην προσπαθήσει να συγκαλύψει κανέναν και τίποτα. Το Εθνικό Θέατρο είναι δημόσιος οργανισμός και ένας από τους πυλώνες Πολιτισμού της χώρας. Η κάθαρση που θα επέλθει με την αποκάλυψη και τη δικαίωση των θυμάτων είναι χρέος της δημοκρατικής Πολιτείας, είναι καθήκον όλων μας.

Οι καταστροφικές για τους θεσμούς συνέπειες του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνονται με δραματικό τρόπο στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου. «Ξήλωσε» με ένα νόμο και ένα άρθρο το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο η θέση των Διευθυντών στα Κρατικά Θέατρα έπρεπε να τίθεται σε δημόσια προκήρυξη. Το επιτελικό κράτος ωστόσο όρισε ότι ο Πολιτισμός –όπως και πολλά άλλα- του ανήκει προνομιακά, και οι θέσεις των διευθυντών καλύπτονται με προσωπική επιλογή των «αρίστων». Οι προσωπικές επιλογές έχουν κόστος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (κα Μενδώνη, κ. Γιατρομανωλάκης) οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ.Λιγνάδη. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του επιτελικού κράτους του».