Με κεντρικό σύνθημα «να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο», πραγματοποιήθηκε το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει για σήμερα, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Σημειώνεται ότι συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί και για αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως, στις 19:00 στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία αλλά και συναυλία διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Ads

Σήμερα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή. Αιτήματα η απόσυρση του νομοσχεδίου που επισύρει τη σφοδρή κριτική τους στο σύνολο αλλά, η μη εφαρμογή της τροπολογίας για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων από τα σχολεία, η αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και η λήψη υγειονομικών μέτρων στα σχολεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, σύλλογοι εκπαιδευτικών, το ΠΑΜΕ, μαθητές, φοιτητές και δεκάδες σωματεία.

Αντίστοιχες πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, όπου νωρίτερα οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ κρατούσαν πικέτες που σχημάτιζαν την φράση «δεν θα περάσει», αναφορικά με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου.

image

image

Ads

image

image

Η μάχη μέσα στη Βουλή

Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως είναι σφοδρές και καθολικές τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μέχρι τις νέες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η μάχη δίνεται μέσα στη Βουλή. 

Απέναντι στο νομοσχέδιο τάσσονται σχεδόν όλοι οι φορείς της δημόσιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), η πλειοψηφία των ενώσεων που εκφράζουν το προσωπικό των πανεπιστημίων, όπως και η εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά. Στοιχείο που τεκμαίρεται από τις κινητοποιήσεις που γίνονται εναντίον του νομοθετήματος αλλά και από τις επίσημες θέσεις που έχουν καταγραφεί από δεκάδες φορείς. «Κοινός τόπος» η των προαναφερομένων είναι η απουσία ουσιαστικού κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Διαβάστε επίσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους οι αρμόδιοι φορείς, μόνον δύο εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο: Η ένωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΣ) και η ένωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ). Στον χορό των κινητοποιήσεων συμμετέχουν τόσο σύλλογοι γονέων όσο και μαθητές.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκονται μια σειρά «αντιεκπαιδευτικών» -όπως χαρακτηρίζονται ευρέως- προβλέψεων του νομοσχεδίου Κεραμέως, με βασικότερα την επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια αλλά και της Τράπεζας Θεμάτων,  η υπέρμετρη αυστηροποίηση των εξεταστικών διαδικασιών και ιδίως των προαγωγικών εξετάσεων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Παράλληλα, παραμένει στην προμετωπίδα το αίτημα  για κατάργηση της τροπολογίας για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει συσπειρώσει εναντίον του την αντιπολίτευση, καθώς έστω και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, κατά το νομοθετήματος τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Στον αντίποδα η μόνη πολιτική δύναμη που πληροφορίες θέλουν πως προτίθεται να στηρίξει το νομοθέτημα – παρότι δεν έχει ακόμη τοποθετήθεί σαφώς – φαίνεται να είναι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση.

Πληροφορίες θέλουν το νομοθέτημα να βρίσκει αντίθετους η επιφυλακτικούς, ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την εισαγωγή του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία. Τέλος, στις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν από φορείς και κόμματα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, προστέθηκαν και οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στις διάταξεις που αφορούν την επαναφορά της διαγωγής αλλά και τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών.

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή