Καθησυχαστική για το υπαρκτό πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει, ενόψει των πληρωμών δόσεων, τόκων και τις ανανεώσεις εντόκων γραμματειών εντός Μαρτίου εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Ads

Την κρισιμότητα της κατάστασης δεν έκρυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ότι βασίζεται στην ΕΚΤ για να βοηθήσει την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Η πρόταση Βαρουφάη είναι να επιστρέψει η ΕΚΤ τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα κατευθείαν στο ΔΝΤ, ενώ η λύση που έχει συζητηθεί παρασκηνιακά είναι η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων», γράφουν τα «Νέα».

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε από την πλευρά πως το ζήτημα απασχολεί την κυβέρνηση και ήδη διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε σήμερα στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας» και υποστήριξε ότι «θα λυθεί με έναν τρόπο που δεν θα βλάπτει τις δύο πλευρές».

Ads

Στο πρόβλημα ρευστότητας αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο Mega, σκιαγραφώντας λύση μέσω νέων μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής,

Ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε επίσης πως ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη υποχρεώσεων του Μαρτίου, θα ζητηθεί παράταση για την αποπληρωμή τους.

«Αν έως το τέλος του μήνα [Μαρτίου] έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν – δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν» σημείωσε.