Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, φέρεται να είχε ενημερώσει την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, αν δεν αρθούν οι περιορισμοί της ΕΚΤ. Ωστόσο, αν και οι περιορισμοί στην έκδοση έντοκων γραμματίων παρέμεινα, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε και αυτή τη δόση.

Ads

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» η ενημέρωση αυτή έγινε με επιστολή, ενώ το Βήμα της Κυριακής αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε για το ίδιο θέμα στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, δύο ημέρες πριν λήξη η προθεσμία καταβολής της δόσης. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Τζακ Λιού πως η δόση δεν θα πληρωθεί, ωστόσο τελευταία στιγμή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Δ. Μάρδας βρήκαν τα χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις και έτσι το ΔΝΤ πληρώθηκε κανονικά.

Η Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει πως την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε η ίδια η Κριστιν Λαγκάρντ την Πέμπτη κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβούλιου του Ταμείου από τον Πολ Τόμσεν σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πως την επιστολή επιβεβαιώνουν και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίο σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός αποτύπωσε την εικόνα που υπήρχε εκείνη τη στιγμή και τη γνωστή δύσκολη κατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η δόση, τελικά, καταβλήθηκε εγκαίρως χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR (το ειδικό «αντι-νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ) που είχε η χώρα μας. Η επόμενη δόση προς το Ταμείο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Συνολικά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Ads

ΝΔ: Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η επιστολή

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση διαρκώς παλινωδεί και αντιφάσκει. Αρχικά δεν ήθελε τη δόση, γιατί δεν τη χρειαζόταν, όπως έλεγε. Στη συνέχεια ήθελε τη δόση χωρίς Μνημόνιο. Ακολούθως αποδέχθηκε το Μνημόνιο χωρίς λεφτά. Και, μάλιστα, την Πέμπτη 7 Μαΐου, όπως αναφέρεται σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σίγουρα τη δόση του ΔΝΤ, την Τρίτη στις 12 του μήνα.Την επόμενη μέρα όμως, Παρασκευή 8 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με επιστολή του προειδοποιούσε τους επικεφαλής των δανειστών ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος παροχής ρευστότητας άμεσα.

Και, τελικά, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση της κανονικά, μια μέρα νωρίτερα από την ημερομηνία καταβολής. Το ρεσιτάλ αυτό της αναξιοπιστίας μέσα σε πέντε μέρες «του πληρώνω», «δεν πληρώνω» και τελικά «πληρώνω», ακυρώνει τη διαπραγματευτική μας θέση, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου με την οποία λειτουργεί ο κ. Τσίπρας. Ζητούμε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές, καθώς και οι απαντήσεις που πιθανώς έλαβε η κυβέρνηση».