Στην εκτίμηση ότι «ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να ανέρχεται από 1.500 έως και 50.000» προχώρησε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Στάμφορντ Τζων Ιωαννίδης.

Ads

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την άποψη ότι στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε χρειάζεται να υπάρχουν δεδομένα και όχι πανικός.

«Πιστεύω ότι είναι χειρότερη η κατάσταση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αλλά αυτό θα σημαίνει ότι είναι καλύτερη η πιθανότητα κάποιος που μολύνεται να έχει άσχημη έκβαση. Με το να ελέγχουμε μόνο λίγους από τους ασθενείς είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ μεγάλη καταγραφή του αριθμού των πραγματικών κρουσμάτων. Για παράδειγμα στην Ελλάδα που έχουμε 500 καταγεγραμμένα κρούσματα, είναι πιθανόν ο πραγματικός αριθμός να ανέρχεται από 1.500 έως και 50.000. Ο αριθμός των δοκιμασιών που κάνουμε είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Όσο περισσότερα κρούσματα τόσο το καλύτερο διότι η πιθανότητα κάποιος να πεθάνει είναι σαφώς μικρότερη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το μέγεθος των κρουσμάτων είναι απαραίτητο επειγόντως να γίνει κάποια ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού τυχαίου δείγματος  από τον ελληνικό πληθυσμό. Σε κάποια μέρη όπως στην Ιταλία έγινε αυτή η ανάλυση και βρέθηκε ότι το 3% ήταν μολυσμένο. Είναι πολύ πιθανό οι Ιταλοί να έχουν πολλά εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού.

Ads

Επίσης η Ισλανδία ελέγχει εθελοντικά κάθε μέρα 1.000 άτομα. Από αυτή την έρευνα το 1% έχει μολυνθεί. Στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία για να καταλάβουμε ποια είναι τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Εάν ο αριθμός είναι μικρός τότε πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια για να βρούμε το κάθε νέο κρούσμα καθώς και να βρούμε ποια ήταν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή. Αυτή είναι η ενδεικνυόμενη μέθοδος» πρόσθεσε.

«Ωστόσο εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση. Το να κλείνουμε τα πάντα περιλαμβάνει ένα τεράστιο κόστος καθώς μπορεί να προκύψουν άλλες παρενέργειες σε πολλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε στα τυφλά. Το να πούμε κλείνουμε την Ελλάδα για 18 μήνες είναι τελείως εξωπραγματικό. Σε αυτή την κατάσταση χρειαζόμαστε δεδομένα και όχι πανικό. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος είναι πολύ μικρότερη απ΄ ότι θεωρούσαμε αρχικά, ωστόσο είναι ένα συχνό πρόβλημα και χρειαζόμαστε δεδομένα για να το αντιμετωπίσουμε ορθολογικά» κατέληξε o κ. Ιωαννίδης.